Tekvicové korenené latté - na jeseň vás zaručene zahreje

Jeseň prináša veľa krásnych vecí v podobe farebného lístia, teplých lúčov babieho leta a roztomilých poletujúcich pavučín, ale zároveň predstavuje pre ľudský organizmus veľkú záťaž, najmä pre ľudí s prevažujúcou dóšou Váta. Preto sme pre vás pripravili recept na korenené tekvicové latté - zdravý nápoj, ktorý povzbudí vaše trávenie a zahreje vaše telo i dušu.

Zahrejte sa tekvicovým latté

Tekvicové recepty sú v posledných rokoch veľkým hitom, najmä na prelome jesene a zimy. Asi každý z nás už niekedy ochutnal tekvicovú polievku alebo koláč, ale čo tak ochutnať korenené tekvicové latté? Podľa ájurvédy je tento výživný, teplý nápoj s krémovou konzistenciou veľmi prospešný, najmä pre ľudí s prevládajúcou dóšou Váta.

Jeseň je obdobím, keď teploty klesajú, často fúka studený vietor a slnko zapadá oveľa skôr. To všetko môže spôsobiť nerovnováhu dóše Váta. Váta si preto na jeseň vyžaduje uzemňujúce a korenené jedlá, ktoré ju harmonizujú.

Tekvicové latté je sýte, jemné a dostatočne korenisté, aby upokojilo nervový systém a povzbudilo tráviaci oheň. Kombinácia tekvicového pyré, kokosového masla a korenia určite poteší, aj keď nepatríte medzi Vátu. A nenechajte sa zmiasť názvom latté - na rozdiel od tradičného latté tento nápoj neobsahuje kofeín, takže si ho môžete bez obáv vychutnať aj večer.

Ingrediencie na korenené tekvicové latté

Už sa vám zbiehajú slinky? Tak poďme na to! Predtým, ako začnete pripravovať nápoj, pripravte si nasledujúce ingrediencie:

  • 1 šálku nesladeného mandľového mlieka
  • 2 polievkové lyžice tekvicového pyré
  • 1 čajovú lyžičku kokosového masla
  • 1 datľu
  • 0,5 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 0,5 čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • štipku mletého muškátového orieška
  • 0,5 čajovej lyžičky ašvagandy (môžete použiť 1 kapsulu ašvagandy)

Tip: Recepty na mandľové mlieko a kokosové maslo nájdete tiež na našom blogu.


Pracovný postup

Pripravte si menší hrniec na sporáku, v ktorom zohrejete mandľové mlieko. Zahrievajte ho na miernom ohni, mlieko by nemalo vrieť. Po zohriatí odstráňte mlieko zo sporáka a nalejte ho do mixéra. Mixér by mal byť podľa možnosti veľmi výkonný.

Do mixéra pridajte tekvicové pyré, kokosové maslo, datlu a korenie. Ak sa vám kokosové maslo zdá príliš tuhé, nechajte ho pred mixovaním mierne zohriať (napr. tak, že ho necháte v teplej nádobe). Mixujte na maximálny výkon, kým nápoj nebude mať peknú hladkú konzistenciu.

Nezostáva už nič iné, len preliať nápoj do hrnčeka a vychutnávať. Tekvicové latté je hotové!

Tekvicové latté, pyré

Tipy, ako zdokonaliť tekvicové latté

Na konci tohto článku sme pre vás pripravili niekoľko tipov, ako si tekvicové latté ešte väčšmi vylepšiť. Môžete sa nimi inšpirovať alebo si nápoj pripraviť podľa seba. Vašej fantázii sa medze nekladú.

  • Vrch hotového latté môžete tiež posypať štipkou škorice a ozdobiť badyánom.
  • Tekvicové pyré nemusí byť len z tekvice hokkaido. Použiť môžete aj muškátovú alebo maslovú.
  • Latté môžete skúsiť ochutiť aj iným korením. Vhodné sú napríklad klinčeky alebo kardamón.

Recept prevzatý z: banyanbotanicals.com

Ako ste na tom s tekvicovými receptami vy? Vyskúšali ste už latté s tekvicovým korením alebo vás viac láka zlaté mlieko? Budeme radi, ak sa s nami podelíte o svoje skúsenosti na našom Facebooku alebo Instagrame. Ak potrebujete pomôcť s výberom ingrediencií, radi vám pomôžeme na produkty@day-spa.cz.