Omega 3 mastné kyseliny - prečo sú tak dôležité a prečo ich konzumujeme tak málo?

Omega-3 mastné kyseliny zaraďujeme medzi skupinu polynenasýtených esenciálnych mastných kyselín (tukov), ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie organizmu. Existujú dve, resp. tri kyseliny - DHA (kyselina dokozahexaénová), EPA (kyselina eikosapentaenová) a ALA (kyselina alfa-linolová). Tá sa však nachádza najmä v rastlinných tukoch a telo ju využíva predovšetkým len ako zdroj energie. 

Hlavným zdrojom omega 3 je rybí tuk (tučné morské ryby, ako sú sardinky, losos, makrela, tuniak...), ale obe mastné kyseliny sa nachádzajú aj v olejoch (ľanový, konopný...), semienkach (chia, konopné, slnečnicové...) alebo listovej zelenine (špenát, kel...). V našom e-shope nájdete napríklad aj konopnú múku, ktorá je tiež bohatá na omega 3 mastné kyseliny.

Prečo ich naše telo potrebuje?

Omega 3 mastné kyseliny majú pre naše telo niekoľko výhod. Môžeme spomenúť napríklad tieto zdravotné účinky:

  • zlepšujú zrak
  • fungujú ako prevencia ochorení srdca a ciev
  • zlepšujú imunitu
  • prispievajú k normálnej činnosti mozgu 
  • pomáhajú proti zápalom
  • sú vhodné pri tráviacich problémoch a chudnutí
  • znižujú riziko infarktu
  • zlepšujú pamäť
  • pomáhajú pri bolestiach kĺbov
  • pomáhajú pri depresii a úzkosti
  • znižujú riziko vzniku rakoviny
  • dôležitá látka počas tehotenstva
  • a oveľa viac…

Vystačíme si s bežnou stravou?

Ako sme už uviedli, omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú najmä v morských rybách. Česká republika je vnútrozemská krajina, a preto naši obyvatelia nekonzumujú dostatok morských rýb. Na rozdiel od obyvateľov napríklad Nórska alebo Dánska, kde je lov morských rýb veľmi populárny, my musíme omega 3 dopĺňať z výživových doplnkov, pretože pravidelnú konzumáciu morských rýb si dopraje málokto z nás. Podľa výskumov má viac ako 80 % českej populácie nedostatok týchto mastných kyselín, čo sa môže skôr či neskôr prejaviť na fyzickom a duševnom zdraví. Treba si uvedomiť, že tieto aminokyseliny sú pre organizmus esenciálne, čo znamená, že si ich telo nedokáže vyrobiť samo. Preto ich musíme prijímať z potravy alebo používať doplnky stravy.

Dôležité je množstvo DHA a EPA

Nie je však omega 3 ako omega 3. Ak sa rozhodnete pridať do svojej stravy omega 3 prostredníctvom doplnkov stravy, overte si, koľko DHA a EPA vybraný výrobok obsahuje. Pri niektorých výrobkoch totiž musíte skonzumovať väčšie množstvo (zvyčajne kapsuly), aby ste dosiahli odporúčanú dennú dávku. Potom zistíte, že vám balenie nevydrží ani mesiac a zbytočne zaň zaplatíte veľa peňazí. Môžete vyskúšať rybí od Nature's Answer, ktorý obsahuje vysoké množstvo DHA aj EPA. Celé balenie vám vydrží viac ako tri mesiace.

Pozor na pomer medzi omega 3 a omega 6

Zo zdravotného hľadiska je dôležité dodržiavať správny pomer medzi omega 3 a 6 mastnými kyselinami. Udáva sa, že ideálny pomer by mal byť približne 3:1 v prospech omega 3. Teraz však zásadná informácia - uvádza sa, že v súčasnosti je pomer medzi konzumáciou omega 3 a omega 6 až 1:16! Nerovnováha medzi týmito dvoma látkami potom prispieva k vzniku mnohých civilizačných ochorení, vyššej hladine zápalov v tele, kardiovaskulárnym problémom, obezite atď. Omega 6 sa nachádza najmä v rôznych rastlinných olejoch (slnečnicový, sezamový, kokosový...). Znamená to, že by sme mali prestať konzumovať omega 6? Vôbec nie, len by sme si možno mali dávať pozor na množstvo, ktoré denne prijmeme, a predovšetkým doplniť toľko potrebné omega 3!

Čo si z článku odniesť?

Omega 3 mastné kyseliny sú pre organizmus naozaj dôležité a majú niekoľko zdravotných benefitov. Ak váš každodenný jedálniček neobsahuje morské ryby, odporúčame vám zvážiť užívanie omega 3 z doplnkov stravy. Je potrebné si starostlivo vybrať kvalitné doplnky stravy, ktoré obsahujú vysoké množstvo DHA a EPA. Dávajte si pozor na pomer medzi omega 3 a omega 6, vysoké množstvo omega 6 (a naopak nízke množstvo omega 3) môže viesť k viacerým ochoreniam.