Čaje podľa spôsobu pestovania
Vedeli ste, že skôr ako sa čaj dostane až k vám domov, potrebuje na svoj rast správne podnebie a dostatok času? Čajovník čínsky (Camellia sinensis) je stálozelený ker, ktorý sa zbiera približne po 5 rokoch - to je čas, ktorý mladučký ker potrebuje k tomu, aby dostatočne zosilnel. V tejto kategórii nájdete čaje z rôznych kútov sveta - nechýbajú u nás ani tie čierne, zelené alebo biele. Každý z nich sa pestuje a spracováva trochu inak, čo ovplyvní aj jeho chuť, farbu a vôňu. Okrem nich si môžete vychutnať aj ovocné, bylinné alebo ájurvédske zmesi.
#ShowMore#
Pár slov o pestovaní čaju
Čaj a pestovanie idú ruka v ruke s trpezlivosťou a obrovskou starostlivosťou, ktorú mu dennodenne venujú pestovatelia po celom svete. Čajovník potrebuje na svoj rast monzúnové podnebie a subtropickú klímu, darí sa mu v kyslejších pôdach a v nadmorskej výške okolo 2 500 m. Pestovanie čaju je preto veľmi rozšírené najmä v Indii, Japonsku alebo na Srí Lanke, odkiaľ pochádzajú tie najlepšie čaje na svete. Čierny čaj po zbere podlieha oxidácii, zatiaľ čo biely a zelený čaj nie. Napríklad biely čaj sa vyrába z ešte nerozvinutých lístkov, ktoré sa následne sušia. To je však možné len niekoľko dní v roku, preto sa zaraďuje medzi najvzácnejšie čaje vôbec.
Máte radšej bylinkové alebo ovocné čaje? Na začiatok treba spomenúť, že sa už nejedná o čaje v pravom zmysle slova. Pestovanie ovocia a byliniek na čaj sa často uskutočňuje v sadoch alebo za múrmi kláštorov. Vyberať by ste si preto mali čaje v BIO kvalite, v ktorých nenájdete žiadne umelé arómy ani iné chemické látky.