Poznaj svoju dóšu, 1. diel – Váta

V našom seriáli sa postupne zoznámime s tromi dóšami a povieme si niečo o ich špecifických vlastnostiach, potrebách a prejavoch. Je nutné mať na pamäti, že ájurvéda je veľmi komplexnou medicínou, a ak jej chcete porozumieť naozaj na vysokej úrovni, bude vás to stáť veľa času hĺbkového štúdia uznávaných prameňov a učenia sa na seminároch. Naše články o dóšach tak budú skôr oddychové so všeobecnými odporúčaniami pre každodenné fungovanie, aby si niečo z ájurvédy mohol odniesť úplne každý, napríklad aj niekto, kto o nej teraz číta úplne prvýkrát. Ideme na to?

Elementy a dóše

Okrem toho, že sa človek skladá z mäsa a kostí, tak podľa ájurvédy nás tvoria aj jednotlivé elementy v rôznom pomere.

Ájurvéda uznáva päť prvkov ako základné stavebné kamene prírody:

  • zem
  • voda
  • oheň
  • vzduch
  • éter (vesmír)

Každá látka obsahuje všetkých päť týchto prvkov a jeden alebo dva z nich typicky prevládajú nad ostatnými.

A tu sa dostávame k trom dóšam, ktoré sú označované ako: Váta, Pitta a Kapha. Dóše alebo nejakú ich kombináciu možno identifikovať v rôznych ročných obdobiach, podnebí, krajine, činnostiach, rastlinách a zvieratách. Typickým obdobím Váty je jeseň so svojimi studenými vetrami.

Slovo Váta znamená fúkať alebo „pohybovať sa ako vietor“. Váta, ktorá obsahuje prvky ako vzduch a éter, riadi všetky pohyby mysle a tela – krvný obeh, dýchanie, vylučovanie i myšlienkové pochody, Váta je teda zodpovedná za reč, cítenie, hmat, sluch aj čuch.

Všetky fyzické aj psychické telesné funkcie sú určované troma šťavami odvodenými od piatich základných prvkov, ktoré sú podstatou hmoty:

  • éter + vzduch = Váta
  • oheň = Pitta
  • voda + zem = Kapha

Tieto tri šťavy držia pohromade celé telo; riadia celú fyzickú stavbu tela aj duševné procesy. Vyvážená súhra týchto troch štiav umožňuje zachovanie dobrého zdravia. Nerovnováha potom môže mať za následok rôzne zdravotné problémy.

To, že ájurvéda rozoznáva tieto tri šťavy, však neznamená, že existujú len tri typy ľudí. Šťavy sa menia a v rôznom pomere miešajú, čo je príčinou veľkej rozmanitosti.

žena bolest břicha vata

Postava a vzhľad

Typy Váta sú obvykle veľmi malí alebo naopak výrazne vysokí ľudia. Ich postava je pomerne jemná a šľachovitá, ako poznáme u maratónskych bežcov alebo modeliek, ramená i boky sú skôr úzke. Ako sa hovorí – samá ruka, samá noha. Typická a častá štíhlosť až chudosť však nemusí byť striktným pravidlom, Váty môžu mať vplyvom dlhodobého stresu sklony k priberaniu. Mávajú tenšiu pleť, rozstrapkané až krepaté vlasy a často im rastú krivo zuby.

Povaha

Títo ľudia sa obvykle rýchlo učia, sú vysoko kreatívni, dobrosrdeční, zvládajú multitasking, pretože ich rýchla myseľ im poskytuje výhodu pre riešení rôznych problémov súčasne. Váty milujú vzrušenie a nové zážitky, dokážu rýchlo zabudnúť na svoj hnev, vďaka čomu sú schopné tiež rýchlo odpúšťať. Keď sú Váty v rovnováhe, sú energické, preberajú iniciatívu a stávajú sa vynikajúcimi spoločníkmi v diskusiách.

Časté problémy

Pokiaľ je Vaty príliš, prichádza diskomfort, neduhy aj choroby. Symptómy sú rôzne, avšak spravidla sa objavujú závraty, nepokoj, úzkosti, ich nálada je nestabilná, ľahko sa vyčerpajú, sú vysoko citliví na chlad (mávajú aj studené ruky a nohy v dôsledku nedostatočného prekrvenia), ich koža býva vysušená a mdlá, vyskytujú sa problémy so spánkom, zlé stravovanie a nepravidelný biorytmus potom často spôsobuje zažívacie problémy a plynatosť.

žena krb čaj vata

Ako Vátu uviesť zase do rovnováhy?

Je samozrejme potrebné na svoj stav pozerať komplexne a princípy chápať v širších súvislostiach, každopádne máme pre vás niekoľko užitočných tipov:

  • Protipólom Vaty citlivej na chlad je teplo – a nielen to, ktoré nám dodá mäkký sveter. Aj rôzne potraviny alebo nápoje sú podľa ájurvédy hrejivé alebo chladivé, to isté má aj kozmetika, byliny, esenciálne oleje a ďalšie.
  • Pri jedle vám veľa napovie chuť, Vátu môže vyviesť z miery chuť horká, trpká a štipľavá, upokojuje ju naopak chuť sladká, slaná a kyslá. Uprednostňujte teplé jedlá s obsahom rôznych kvalitných olejov alebo polievky – zahrejú a uzemňujú. Nebojte sa ani hrejivého aromatického korenia ako je klinček, čierne korenie, škorica alebo rasca, výborné prehrievacie vlastnosti vám ponúkne aj obľúbený masala chai.
  • Hrejivé korenie je skvelé aj v podobe esenciálnych olejov pre aromaterapiu alebo kúpele.

Spoznávate sa v tom? Alebo nie všetko celkom sedí, ale aj tak je vám veľa z toho blízke? Napíšte nám na náš Facebook, ako sa vám žije s dominantnou Vatou. Radi vám tiež poradíme s výberom produktov na produkty@day-spa.cz.

Zdroj: Vinod Verma: Ayurveda - Cesta zdravého života, Harish Johari: Ayurveda: Liečivá kuchyňa, banyanbotanicals.com