Prečo si zo všetkých druhov ryže vybrať práve basmati?

Ryža Basmati je jedným z najznámejších a najobľúbenejších druhov ryže na svete. Pochádza z Indie a Pakistanu a pozostáva z dlhých, ale tenkých zŕn. Má vynikajúcu chuť, vôňu a štruktúru, vďaka čomu je ideálna na prípravu mnohých rôznych jedál. Predpokladá sa, že tento druh ryže sa na indickom subkontinente pestuje už mnoho rokov. Prvá zmienka o tejto ryži však pochádza zo 14. storočia, keď sa ryža basmati začala používať ako obchodný tovar. Išlo o luxusný tovar, ktorý si mohli dovoliť len bohatí. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo je ryža basmati taká obľúbená a ako ju používať pri varení.

Jedinečná vôňa a skvelá chuť

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je ryža basmati taká obľúbená, je jej vynikajúca vôňa a chuť. Je to jedna z najchutnejších ryží vôbec. Zrná ryže basmati majú jedinečnú orieškovú arómu. Je to spôsobené vysokým obsahom aromatických látok, ktoré sú obsiahnuté v každom zrnku ryže. Chuť je mierne štipľavá a korenená, ale môžete ju podávať aj deťom. Okrem vašich chuťových pohárikov si "pošmakuje" aj váš nos, pretože kuchyňa je už pri varení príjemne naplnená vôňou.


Tip: Ak už máte svoju najobľúbenejšiu basmati ryžu vybratú, na našom e-shope ju ponúkame aj v 5 kg balení.


Jednoduchá príprava

Ryža basmati sa pri varení pripravuje veľmi ľahko. Ak máte kvalitnú ryžu bez nečistôt, stačí ju opláchnuť a pridať do hrnca s vriacou vodou. Po uvarení sa zrná nerozpadávajú a zachovávajú si svoju chuť a štruktúru. "Basmatka" sa navyše varí o niečo kratšie ako väčšina ostatných druhov ryže. Ak sa však chcete so samotnou prípravou trochu vyhrať a mať ryžu čo najlepšiu, pripravili sme pre vás kroky, ktoré vám s varením pomôžu. Poďme si ich podrobnejšie prebrať.

Výber správnej ryže

Začnime samotným výberom. Nie je ryža ako ryža, správny výber je azda vôbec najdôležitejšia vec! Kvalitná ryža je chutnejšia, zdravšia a ľahšie sa varí. Ak si neviete rady, môžete si ju kúpiť priamo v našom e-shope. Ručíme za kvalitu a sľubujeme, že si na nej pochutnáte. Ponúkame ryžu prémiovej kvality Punjab King. Chybu však neurobíte ani s ryžou Kaalar Basmati, ryžou Swagat Basmati alebo ryžou Sarim Basmati. Ako spoznáte kvalitnú ryžu basmati? Vyberte si takú, ktorá sa pestuje priamo v Indii a Pakistane a má dlhé zrná s mierne hnedastým kontrastom. Presne taká je naša ryža.

Príprava ryže

Ryžu je dôležité pripraviť pred varením. Najprv ryžu prepláchnite pod tečúcou vodou, kým voda nie je čistá. Všetky nečistoty musia byť preč (ryža z nášho e-shopu je už vyčistená). Potom ryžu vložte do nádoby a zalejte ju vodou. Mala by byť ponorená asi o 2 cm viac ako ryža. Pred varením ju nenechajte asi 30 minút namočenú. Tým sa zlepší aj jej chuť.

Varenie ryže

Keď je ryža namočená, môžete ju začať variť. Vezmite si hrniec a vložte doň ryžu s vodou. Pomer vody a ryže by mal byť približne 1:1,5 (t. j. 1 šálka ryže na 1,5 šálky vody). Pridajte čajovú lyžičku soli a priveďte vodu do varu. Keď voda začne vrieť, znížte teplotu a prikryte hrniec pokrievkou. Ryžu varte na miernom ohni približne 13 až 18 minút (v závislosti od druhu ryže), kým sa voda nevstrebe a ryža sa neuvarí. Občas skontrolujte, či sa voda zbytočne nevyparila. Ryža by sa tak zbytočne spálila a neuvarila.

Nechajte ryžu odpočívať

Keď je ryža uvarená, odstavte ju zo sporáka a nechajte ju odpočívať približne 5 až 10 minút. Počas tohto procesu sa ryža ešte zohreje a vy predídete tomu, aby bola ryža pri konzumácii suchá.

Basmati, varená

Zdravotné výhody

Ryža basmati je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravie tráviaceho systému a znižuje riziko niektorých chronických ochorení, ako je napríklad rakovina hrubého čreva. Ryža basmati má tiež nižší glykemický index ako iné druhy ryže, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a tiež odďaľuje pocit hladu, čo využijete napríklad pri chudnutí.  Téme chudnutia sme sa venovali v jednom z článkov na našom blogu. Ryža basmati má zvyčajne menej kalórií ako iné (bežné) druhy ryže. Basmati tiež obsahuje menej škrobu, podporuje kardiovaskulárny systém (znižuje hladinu cholesterolu) a je prirodzene bezlepková.

Všestrannosť

Ryža basmati je veľmi univerzálna a dá sa použiť v mnohých rôznych pokrmoch. Je skvelou voľbou do rôznych ázijských jedál, ale hodí sa aj do európskej a americkej kuchyne. Ryža basmati sa výborne hodí aj ako príloha k mäsovým, rybím alebo zeleninovým jedlám. Ak vás omrzela chuť samotnej ryže, skúste pri varení pridať trochu kari korenia. Ryža získa jemnú korenistú chuť a zlatistú farbu.


Tip: Pozrieť sa môžete aj na recept Basmati ryže s koreneným cícerom, ktorý sme spísali na našom blogu.


Akú ryžu preferujete vy? Je to práve Basmati? Ak si nie ste istí s výberom, napíšte nám na e-mail produkty@day-spa.cz a určite vám poradíme :-)