Basmati ryža s koreneným cícerom

Nazýva sa "indické šampanské", v hindčine sa prekladá ako "kráľovná vôní" a medzi ľuďmi sa nazýva priamo "kráľovná ryže" - o čom je reč?

Ryža basmati je najušlachtilejšia odroda ryže a pestuje sa len na úpätí Himalájí, kde sú polia zavlažované vodou z ľadovcov.

Čím ryža basmati oslní?

Ryža basmati sa vyznačuje dlhými, štíhlymi zrnami. Po uvarení sa nelepí, má orechovú chuť a po zjedení sa rýchlo trávi. Má menej kalórií ako bežná ryža a neobsahuje lepok. Hoci je ideálne ju pred varením namočiť, odmení sa vám kratším časom varenia.

Ryža by sa mala skladovať 1,5 až 2 roky, aby sa zbavila všetkej vody. To je jeden z dôvodov, prečo je ľahšie stráviteľná, pomáha nám odvodňovať a je vhodná na detoxikáciu organizmu. Udržuje tiež zdravú hladinu cukru v krvi.

basmati, surová

Vyskúšajte ryžu Basmati s koreneným cícerom

S chladnejším počasím uprednostňujeme skôr teplé jedlá, a to nielen v rámci ájurvédy. Na jeseň sa odporúča konzumácia ryže, zeleniny (najmä koreňovej), strukovín a tiež korenín, ktoré zahrejú telo. Preto sme pre vás pripravili recept na ryžu basmati s cícerom.

Počet porcií: 2

Suroviny:

Postup prípravy:

  1. Deň vopred namočte cícer do vody.
  2. Na druhý deň uvarte namočený cícer so saturejkou do mäkka. Zároveň uvarte ryžu basmati podľa pokynov na obale.
  3. Medzitým na ghí opražte kari, rascu, koriander, tymián a garam masalu. Množstvo zvoľte podľa chuti - cícer a ryža absorbujú veľkú časť arómy, takže si s tým nerobte starosti.
  4. Nakoniec pridajte lyžičku zázvoru a uvarený cícer. Všetko spolu premiešajte a podávajte!

Tip: Na prelome leta a jesene môžeme po osmažení korenia pridať tiež menšiu cuketu.


basmati s cícerom

A čo na jeseň najradšej varíte vy? Napíšte na do komentárov na našom Facebooku! Radi vám tiež poradíme s výberom produktov na produkty@day-spa.cz.