Soľ
Je známe, že príliš veľa soli telu škodí, ale z klasickej rozprávky Boženy Němcovej vieme, že sa bez nej jednoducho nezaobídeme. Soľ používame pri varení takmer každý deň a našli by sme ju aj v potravinách, kde by sme ju možno vôbec nečakali. Ale nebojte sa. Ak to so soľou nepreháňate, môže mať celý rad zdraviu prospešných účinkov. A ak neviete, akú soľ si vybrať, poradíme vám!
#ShowMore#
Ak existuje kvalitná soľ, ktorá sa naozaj môže rovnať zlatu, je to himalájska soľ - na rozdiel od bežnej kuchynskej soli nie je rafinovaná, chemicky upravovaná a neobsahuje žiadne aditíva. Nie nadarmo sa jej hovorí „biele zlato“. A čo je na tom najlepšie? Himalájsku soľ nájdete práve v tejto kategórii! Každá z nich pochádza z baní v Pakistane a nájdete ju pod našou brnianskou značkou Healing Nature. Vybrať si môžete z bielej, ružovej, červenej alebo dokonca čiernej soli Kala Namak, ktorá sa vyznačuje vajcovou chuťou a vôňou - opäť dostupná, ako mletá alebo hrubozrnná soľ vhodná aj do mlynčeka. Je vynikajúca na dochutenie pečenej zeleniny, do šalátov alebo len tak na chlieb s maslom.
Soľ - druhy a ich použitie v kuchyni
Soľ môžeme rozdeliť podľa jej zdroja na kamennú a morskú soľ. Kým kamenná soľ sa ťaží v soľných baniach, morská soľ sa získava odparovaním morskej vody a jej postupnou kryštalizáciou. Kamenná soľ býva jemná, zatiaľ čo morská soľ má podobu malých kryštálikov a často sa nazýva kryštalická soľ.
Himalájska soľ pochádza z Pakistanu a hoci sa často označuje ako kamenná soľ, v mnohom sa od nej líši. Čím? Predovšetkým tým, že vznikla za úplne iných podmienok ako morská alebo kamenná soľ. Líši sa však nielen svojím pôvodom, ale aj vekom a môžete ju používať pri varení ako akúkoľvek inú kuchynskú soľ.
Ako si vybrať kvalitnú soľ?
Kuchynská soľ alebo jedlá soľ, ktorú bežne používame pri varení, je často plná najrôznejších chemikálií a nie je tajomstvom, že s ňou vôbec nešetríme. Preto je dôležité vybrať si kvalitnú soľ, ktorá okrem toho, že výborne chutí, dodá telu aj potrebné minerály. Existuje však vôbec zdravá soľ?
Himalájska soľ, na rozdiel od bežnej morskej soli, pochádza z morí spred miliónov rokov z obdobia, keď more nebolo znečistené množstvom plastov a odpadov ako dnes. Keďže nie je priemyselne spracovaná, zachováva si všetky svoje zdraviu prospešné látky. Obsahuje napríklad obrovské množstvo minerálov, ako sú horčík, vápnik, draslík, zinok a železo, vďaka ktorým má typickú ružovú farbu.
Tip: V ponuke máme aj soľ do kúpeľa s voňavými bylinkami alebo čisto prírodné - nezabudnite si vybrať svoju obľúbenú soľ do kúpeľa ešte dnes.
Najpredávanejšie
V ponuke máme Himalájske soli s rôznou hrubosťou. Jemné – biela a ružová, hrubé – biela a ružová a do mlynčeka – červená a ružová.
Na dochucovanie tu nájdete aj špeciálne čierne soli Kala Namak, ktoré majú typickú vajíčkovú chuť a vôňu – jemná a do mlynčeka.