Kardamóm
Kardamón je podobne ako vanilka alebo šafran jedným z najdrahších korenín na svete. Viete prečo? Jeho pestovanie si vyžaduje veľmi špecifické podmienky a rastie len na niekoľkých miestach na svete. Okrem toho začína prinášať plody až po dvoch rokoch a po štyroch rokoch jeho plodné obdobie končí. Kardamón je orientálne korenie, ktoré sa používa na prípravu sladkých a slaných pokrmov a mnohé zmesi korenia, ako napríklad garam masala, sa bez neho nezaobídu. A kde korenie kardamón kúpiť? Často to môže byť tvrdý oriešok, ale nebojte sa, my ho máme!
#ShowMore#
Vybrať si môžete priamo v tejto kategórii, kde nájdete zelený kardamóm mletý aj celý. Vyskúšať môžete napríklad ten od spoločnosti Swagat, ale ak dávate prednosť BIO koreniu, potom vám určite bude chutiť kardamón od našej brnenskej značky Healing Nature. Pochádza priamo z Indie a my sme ho pre vás zabalili do uzatvárateľných vrecúšok, vďaka ktorým vám korenie vydrží čerstvé.
Čo je kardamón a ako s ním zaobchádzať v kuchyni?
Kardamón, korenie s typickou chuťou a vôňou, má viac ako 2000-ročnú históriu. V starovekom Egypte bol súčasťou rôznych rituálov a často sa používal ako náhrada zubnej pasty. Jeho silná aróma neunikla ani Rimanom, ktorí ho používali ako esenciálny olej do kúpeľa a stal sa aj hlavnou zložkou mnohých parfumov.
Malá štipka kardamónu dodá vašim pokrmom mierne sladkú a jemnú citrusovú chuť. V indickej kuchyni sa pridáva do omáčok a polievok a výborne sa hodí aj na dochutenie ryže alebo strukovín. Kardamónové korenie je ideálne do sladkých jedál a rôznych dezertov. Rozvonia sušienky, pečivo a jeho aróma je tiež neodmysliteľnou súčasťou perníkov.
Kardamóm do kávy
Kardamón sa tiež skvelo hodí aj ako ochucovadlo do kávy. Káva s kardamónom sa bežne pije najmä v arabských krajinách, ale môžete si ju pripraviť aj vy, je to jednoduché! Najjednoduchším spôsobom je pridať mletý alebo celý kardamón priamo do vašej obľúbenej kávy. Pre skutočných gurmánov tu máme ďalší tip - kardamón pomeľte spolu s kávovými zrnami a hotovú zmes nechajte jeden deň odstáť, aby mala možnosť preniknúť jeho aróma. Kardamón sa bežne pridáva do kávy aj pre jeho schopnosť zmierňovať účinky kofeínu, ako je napríklad prudký pokles energie. To však nie je všetko. Korenie kardamóm si môžete pridať kľudne aj do čaju. Kardamom čaj obohatí o množstvo cenných látok a tiež vás príjemne zahreje.
Kardamón - korenie pre dobré trávenie a šťastnú myseľ
Kardamón je korenie, ktoré nielen skvele chutí, ale má aj množstvo blahodarných účinkov na telo a myseľ. Prispieva k lepšiemu tráveniu a posilňuje celkovú imunitu a obranyschopnosť organizmu. Je preto vhodný nielen ako prísada do ťažko stráviteľných jedál, ale aj počas prechladnutia. Okrem toho má pozitívny vplyv na dýchacie cesty, kardiovaskulárny systém a nervový systém. Kardamón môžete vyskúšať aj vtedy, ak ste v strese a vaša nálada je na bode mrazu. Postará sa o duševnú rovnováhu a má relaxačné účinky. Ak sa cítite nepríjemne, skúste rozžuť niekoľko kardamónových strukov. Osvieži to nielen vašu myseľ, ale aj váš dych.
Kardamóm alebo kardamónové korenie?
Ako to už býva, aj u nás nájdete mnoho rôznych názvov korenia. Kardamón alebo kardamóm, čo to vlastne je? Nebudeme vás nudiť, oba názvy sú správne. Pôvodne sa tolerovala len koncovka -mom, ale ľudia si tak zvykli používať druhý variant, že sa nakoniec dostal aj do slovníka spisovnej češtiny.