Garam Masala
Garam masala alebo tiež gáram masala je zmes korenia, ktorá je nepochybne typická pre celú Indiu. Jej plná, voňavá a hrejivá chuť dodáva jedlám nádych exotiky a ak aj vy milujete indickú kuchyňu, mala by mať vo vašej zásuvke s koreninami čestné miesto.
Garam masala je k dispozícii aj na našom e-shope a môžete si vybrať zo značiek ako TRS alebo Swagat. Namiešali sme pre vás aj vlastné korenie masala - nájdete ho pod našou brnenskou značkou Healing Nature a vaše chuťové poháriky poteší hneď niekoľkokrát. Okrem toho, že ide o BIO korenie, dovážame ho priamo z Indie, čo mu dodáva skutočne autentickú chuť.
#ShowMore#
Masala - dômyselne pripravená zmes korenia, ktorú si zamilujete
Viete, čo je indická masala? Masala je v Indii názov pre rôzne zmesi korenia, ktoré sa od seba líšia zložením a miestom pôvodu. Okrem toho má každá zmes korenia svoj vlastný účel a pridáva sa do konkrétnych jedál. Indovia sú na ne právom hrdí a aby ešte viac zvýraznili ich chuť, často korenie pred mletím zohrievajú na suchej panvici alebo na troche ghí. Medzi najznámejšie indické zmesi korenia patria dáta, garam alebo tandoori masala.
Čo je garam masala
Indické korenie garam masala pochádza zo severnej časti Indie, kde sa zároveň nachádza viac oblastí s chladným počasím. To je jeden z dôvodov, prečo sa zaraďuje medzi pálivé korenie, ktoré je určené nielen na ochutenie jednotlivých jedál, ale aj na príjemné zahriatie celého tela. A to indická masala rozhodne dokáže! Používa sa najmä na ochutenie grilovaného a mletého mäsa, zeleniny, ale aj šošovice a iných strukovinových jedál.
Asi vás neprekvapí, že podobne ako pri kari korení, ani pri garam masale neexistuje jeden typický recept na správnu prípravu. V skutočnosti ju každá rodina v Indii pripravuje podľa vlastnej chuti. Typickým základným korením tejto zmesi je však takmer vždy rímska rasca, koriander a kardamóm.
Masala korenie v ajurvéde
Podľa ajurvédy má korenie garam masala celý rad pozitívnych účinkov na organizmus a nie nadarmo sa garam masala prekladá ako „pálivé korenie“. Hovorí sa, že zvyšuje teplotu tela a má zahrievacie vlastnosti, čím mu pomáha zbaviť sa škodlivín a toxínov. Okrem toho podporuje aj chuť do jedla, dobré trávenie, zažívanie a imunitu.
Korenie v ajurvéde má však aj iné výhody - vďaka kombinácii starostlivo vybraných korenín dokáže premeniť ťažko stráviteľné jedlá na ľahké pokrmy, ktoré majú úžasnú chuť a vôňu.
Tip: Masala je obľúbená aj na prípravu čajov. Ak chcete vyskúšať niečo jedinečné, určite vyskúšajte čaj masala, ktorý vás zaručene zahreje počas chladných dní.