Kari
Máte radi indickú kuchyňu? Potom by ste mali mať po ruke skutočne kvalitné karí. Ide o zmes, v ktorej sa stretli tie najlepšie korenie typické pre indickú kuchyňu. Najčastejšie sa používa do smotanových omáčok a polievok, ale môžete ňou ochutiť aj mäso, zeleninu a ryby.
Na svoje si prídu aj milovníci jemných aj ohnivých chutí - v tejto kategórii nájdete jemné kari aj pikantné kari a vyskúšať môžete aj rôzne značky. Medzi najznámejšie nepochybne patria TRS a Swagat.
#ShowMore#
Čo je kari korenie?
Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že kari korenie je doménou indickej kuchyne, opak je pravdou. Zmes karí korenia prvýkrát namiešali britskí kolonizátori, ktorí chceli do Európy priniesť typickú chuť indických jedál. Zaujíma vás, ako sa od seba líši kari korenie a indické kari?
Kari pochádza z tamilského slova, ktoré v preklade znamená omáčka, do ktorej sa pridáva kurkuma, zázvor a chilli, ktoré tvoria hlavné zložky kari korenia. V takejto kari omáčke nesmú chýbať strukoviny, ako je cícer alebo šošovica, zelenina a kocky mäsa. Typickou prílohou sú chlebové placky alebo dlhozrnná ryža. Nemali by sme zabudnúť na čatní (chutney), čo je omáčka, ktorá by rozhodne mala mať svoje miesto na typickej indickej tabuli.
Kari korenie nie je len samotná omáčka, ale zmes korenia založená na prísadách pridávaných do samotnej kari omáčky, ktorú si Briti počas indickej kolonizácie tak obľúbili. Nekrúti sa vám z toho trochu hlava? Ak nie, poďme si ešte vysvetliť rozdiel medzi thajským a indickým kari.
Thajské vs. indické kari
Ázijské karí má niekoľko verzií súčasne a určiť jeho správne zloženie môže byť celkom náročné. Dá sa však povedať, že sa od seba líšia najmä pomerom jednotlivých druhov korenia. Indické kari korenie je charakteristické už spomínanou kurkumou a zvyčajne obsahuje rascu a cesnak. Thajské kari je bohaté na koriander a obsahuje menej kurkumy ako indické kari. Pravdou však zostáva, že táto zmes má nepochybne toľko verzií, koľko je ázijských domácností.
Prečo zaradiť kari do svojho jedálnička?
Ako sme už spomenuli, hlavnou zložkou indického kari korenia je kurkuma. Obsahuje látku kurkumín, ktorá má celý rad zdraviu prospešných účinkov na zdravie. Obsahuje tiež veľké množstvo antioxidantov, ktoré sú mimoriadne dôležité v boji proti voľným radikálom a prispievajú aj k posilneniu imunity. Okrem toho kurkuma podporuje aj zdravé trávenie a chuť do jedla, čo potvrdzuje ájurvéda. Podľa nej môžu zmesi korenia, ako je napríklad kari, zmeniť ťažko stráviteľné jedlo na ľahký pokrm.
Je kari vhodné pre deti?
Vzhľadom na vyšší obsah kurkumy by sa kari korenie malo zaradiť do jedálnička našich najmenších až od 3 rokov. V takom prípade však vždy vyberajte jemné zmesi, v ktorých je ostré korenie, ako napríklad zázvor alebo chilli prítomné len v malom množstve.