Recept na jesennú jablkovú granolu

V ájurvédskej kuchyni sa zvyčajne pozeráme na kvality a účinky receptu a jeho zložiek, aby sme mohli jednotlivé jedlá pripraviť tak, aby udržiavali náš organizmus v optimálnej rovnováhe aj v závislosti od ročného obdobia.

V prípade korenenej jablkovej granoly - jednoduchej celozrnnej verzie klasického dezertu - je jej sladká a korenistá chuť ideálna na vyrovnanie Pitty po horúcom lete a najmä na upokojenie Váty počas prebiehajúcej sychravej jesene.

Určite sa aj vy často stretávate s tým, že po prvom silnejšom jesennom ochladení začnú všetci okolo vás kašľať, smrkať a sezónne vírusy naberajú na obrátkach, čo môže mnohých ľudí oslabiť aj na niekoľko dní s čajom v posteli. Stane sa to náhle, cez deň si užívate slnečné počasie v tričku, ale po západe slnka teplota prudko klesne, zafúka vietor a na vás príde chlad. Prechod z leta na jeseň tak môže pre telo predstavovať určité problémy, keďže zvýšená Pitta a Váta nás robia náchylnejšími na nerovnováhu, a teda aj na zdravotné ťažkosti.

Okrem fyzických príznakov spôsobených náhlou zmenou počasia môžeme zaznamenať aj psychické vyčerpanie, pocit, že máme zrazu oveľa menej energie - nehovoriac o tom, že uvoľnenú náladu letných dní vystrieda každodenná šeď pracovných alebo školských povinností. 

Naštartovanie tráviaceho ohňa alebo agni jednoduchými, dobre uvarenými a dobre ochutenými jedlami vám zabezpečí, že toto náročnejšie obdobie prežijete s optimálne pripravenou tráviacou silou.


Tip: Na čo si dať pozor a čo zaradiť do svojich zvykov, aby ste strávili jeseň v harmónii, si môžete prečítať tu.


Sladké a sťahujúce jablká pomáhajú odvádzať z tela prebytočnú Pittu a zároveň svojou vodnatou chrumkavosťou uzemňujú Vátu. Navyše na jeseň rastú takmer na každom rohu, tak prečo nevyužiť ich silu? Náplň tejto granoly je vhodne doplnená štipľavým, mierne horkým a pikantným korením, ktoré uspokojí vnútornosti aj zmysly - jasná farba a nostalgická vôňa vám veľkoryso ponúknu sattvický pocit výživy, ktorý je ideálny na prelome Pitty a Váty.

jablková granola, jablká

Možno hľadáte recept na zdravú desiatu, najmä ak si chcete dať niečo po škole alebo po práci, bez toho, aby ste sa pred večerou prejedli alebo mali výčitky svedomia, že ste si dali ďalšiu sladkosť. Jablkovú granolu s voňavým korením musíte vyskúšať! 

Pre 6-8 osôb budeme potrebovať:

Na náplň:

  • 2 veľké alebo 3 stredné jablká, nakrájané na plátky (asi 4 šálky)
  • ¼ šálky hrozienok, namočených na 10 minút vo vriacej vode
  • 2 lyžice kokosového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky mletej kurkumy
  • ¼ lyžičky mletého klinčeka
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 6 rozdrvených luskov kardamónu bez semienok
  • kôra a šťava z 1 veľkého citróna

Na mrveničku:

Postup:

  1. Pripravte si náplň.
  2. Jablká umyte, odstráňte zrniečka a v prípade potreby odstráňte tiež šupku. Potom ich nakrájajte na tenké plátky.
  3. Vo veľkej miske zmiešajte nakrájané jablká s ostatnými prísadami na náplň. Jemne premiešajte veľkou lyžicou alebo stierkou, aby sa jablká rovnomerne obalili v citrónovej šťave a korení. Ak radšej pracujete rukami, dávajte pozor, aby vám kurkuma nezašpinila pokožku.
  4. Zmes nechajte odpočívať a medzitým si pripravte mrveničku.
  5. V samostatnej veľkej miske zmiešajte ovos, múku, kokosový cukor, soľ, škoricu a klinček. Premiešajte, aby vznikla hladká zmes.
  6. Potom pridajte 2 ½ polievkovej lyžice kokosového oleja. Pomocou vidličky alebo rúk prepracujte olej cez suché prísady, aby vznikla drobivá hmota. Ak sa nedrobí, pridajte ešte trochu oleja a premiešajte.
  7. Premiešajte jablká, aby sa do nich opäť dostala tekutina, ktorá sa usadila na dne. Približne polovicu mrveničky vysypte do misky s jablkami a dobre premiešajte.
  8. Predhrejte rúru na 180 °C. Dno tortovej alebo koláčovej formy pokvapkajte čajovou lyžičkou kokosového oleja a krúživými pohybmi ním potrite dno.
  9. Plátky jabĺk úhľadne rozložte po okraji formy tak, aby zaoblený okraj smeroval nahor. Začnite veľkými plátkami a menšie kúsky si nechajte na vyplnenie stredu. Mrvenička a hrozienka sa na jablká úplne neprilepia - potom stačí na jablká nasypať zvyšok, čo zostal v miske, čím vyplníte všetky miesta.
  10. Na jablká navrstvíme zvyšnú suchú mrveničku v rovnomernej vrstve.
  11. Mrveničku pečte 25 minút, potom ju vyberte z rúry a pokvapkajte zvyšnou lyžičkou kokosového oleja. Vráťte ju do rúry a pečte ďalších 7 až 10 minút, kým povrch nie je zlatistý a jablká po pichnutí vidličkou mäkké.

Pred podávaním nechajte granolu asi 10 minút vychladnúť. Vychutnajte si ju ešte teplú so svojou obľúbenou polevou, pokvapkanú medom, ghí alebo čímkoľvek iným, na čo máte práve chuť. Granola je skvelá aj ako zdravé raňajky.

Skvelé je, že granolu môžete skladovať v chladničke až päť dní, len ju prikryte alobalom, aby nevyschla. Prípadne ju môžete zamraziť vo vzduchotesnej nádobe približne na mesiac.

A čo radi jete na jeseň vy? Napíšte nám svoje tipy na našom Facebooku. S výberom produktov vám radi pomôžeme aj na produkty@day-spa.cz.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz