Recept na lahodnú Tahini pastu z pohodlia domova

Pasta tahini je obľúbenou ingredienciou v kuchyni, najmä na Blízkom východe, ale vďaka svojej lahodnej chuti sa rozšírila aj do iných kútov sveta. Je to hladká pasta vyrobená z pražených sezamových semienok a oleja. Táto pasta má vynikajúcu chuť a konzistenciu, oceníte aj jej vysokú výživovú hodnotu. Pasta tahini sa používa ako základ mnohých receptov, ako je hummus, šaláty, marinády, omáčky alebo koláče.

Ak sa rozhodnete vyrobiť si pastu tahini sami doma, budete potrebovať len dve základné suroviny - sezamové semienka a olej. Vysoká kvalita sezamových semienok je nevyhnutná na získanie dobrej chuti. 


Tip: V našej ponuke máme aj olej, ktorý sa vyrába priamo z pražených sezamových semienok.


Postup prípravy tahini pasty

Postup prípravy tahini pasty je veľmi jednoduchý. Tu nájdete podrobný návod, ako si ju môžete pripraviť doma:

  1. Najprv opražte sezamové semienka na oleji. Praženie trvá približne 3 až 5 minút na miernom ohni, ale dávajte pozor, aby ste semienka nespálili a oni potom nezhorkli. Prípadne môžete sezamové semienka umiestniť do rúry, ktorú zohrejete na 175 stupňov Celzia. Sezamové semienka položte na plech a vložte do rúry na 10 až 15 minút, kým nebudú zlatisté a voňavé. Nám sa však lepšie osvedčila prvá možnosť. 
  2. Po vybratí z panvice alebo rúry nechajte semienka vychladnúť. Potom ich vložte do mixéra a začnite ich mlieť na jemnú pastu. 
  3. Postupne pridávajte olej (najčastejšie sa používa olivový alebo repkový olej) a mixujte, kým nevznikne pasta. Pre ešte lepšiu chuť môžete pridať aj ďalšie prísady, ako je citrónová šťava, cesnak alebo soľ.
  4. Nakoniec pastu ochutnajte a pridajte viac sezamových semienok alebo oleja, ak chcete upraviť chuť alebo konzistenciu celej pasty.

Tip: Ak ste si prípravu nakoniec rozmysleli, môžete si v našom e-shope kúpiť už hotovú pastu. V našom sortimente nájdete aj ochutené príchute, ako je čokoláda alebo škorica


Ako skladovať pastu Tahini?

Hotovú pastu môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke až dva týždne. Pred použitím nechajte pastu dosiahnuť izbovú teplotu a jemne ju premiešajte, aby získala správnu konzistenciu.

Záver

Tahini pasta je skvelou prísadou do mnohých receptov. Môžete ju použiť ako základ pre hummus, tahini omáčku alebo tahini šalátový dresing. Môžete ju použiť aj ako prísadu do koláčov alebo zákuskov. Môžete ju však natierať len na akékoľvek pečivo a môže nahradiť maslo alebo margarín. Naše ochutené pasty chuťovo pripomínajú obľúbenú Nutellu a ocenia ju najmä deti. Tahini pasta je aj veľmi výživná, pretože obsahuje veľa zdravých tukov, bielkovín a minerálov, ako je horčík, železo a vápnik.

//Mapy