Klinček: korenie do vianočného pečiva aj na boľavý zub

Spolu so škoricou, badiánom a novým korením patrí klinček k základným zložkám, ktoré dodávajú varenému vínu jeho charakteristickú vianočnú vôňu. Preto sa pridáva aj do cesta na medvedie labky a medovníčky. Klinček je však aj skvelým pomocníkom pri bolestiach zubov, preto ho naše babičky mali vždy poruke.

Klinček proti bolesti

Keď si predstavíme vôňu Vianoc, určite nám napadne vôňa klinčekov. Je to jedna zo základných zložiek tradičného vianočného vareného vína. Vedeli ste však, že klinčeky sú dobré aj pre našu fyzickú pohodu? Blahodarné účinky tohto jedinečného korenia by sme si preto mali užívať po celý rok. Klinček dokáže:

  • Tlmiť bolesť
  • Odstraňovať zápach z úst
  • Dezinfikovať
  • Dodávať energiu

Toto korenie sa vyrába zo sušených nerozvinutých pukov klinčekovca voňavého (Syzygium aromaticum), ktorý pochádza z Moluckých ostrovov v Indonézii. V súčasnosti sa klinčeky dovážajú aj zo Srí Lanky a Madagaskaru. Mierne červenkasté púčiky sa zbierajú len dvakrát ročne tesne pred kvitnutím. Vtedy obsahujú najväčšie množstvo aromatických látok.

Najznámejšou zložkou klinčeka je eugenol, ktorý pôsobí ako lokálne anestetikum. Naši predkovia preto používali klinček ako prvú pomoc pri bolesti zubov. Klinčekový esenciálny olej dokáže účinne tlmiť citlivosť zubného nervu, a tak zmierniť najhoršiu bolesť. Stačí rozžuť klinček a nechať ho na postihnutom mieste.

Klinček tiež dokáže krásne osviežiť dych, preto je súčasťou mnohých prírodných ústnych vôd. Dá sa z neho vyrobiť aj tinktúra, ktorá sa dá použiť na liečbu boľavých ďasien. Klinček je tiež antibakteriálny, takže dezinfikuje ústnu dutinu. Tinktúra sa odporúča aj na afty, ktoré sa rýchlejšie hoja.


Tip: Klinčekovú tinktúru môžete použiť aj u detí, keď im vypadávajú mliečne zuby. Stačí zľahka potrieť zub pred jeho vytrhnutím.


Ako využiť klinček na Vianoce

Klinček má dôležité miesto v kuchyni aj pri vianočnej výzdobe. Chuť a vôňa klinčekov je veľmi špecifická, trpká a výrazná, a preto by sa mal používať s mierou. Dobre sa kombinuje s chuťou sladkých jedál a ovocia. Klinček je samozrejme aj súčasťou zmesi korenia, ktorá patrí do vareného vína. Môžete si ho vychutnať aj v punči, medovníkoch, sladkej saláme alebo medvedích labkách.

klinček na vianoce, vôňa

Okrem vianočného pečiva sa klinček pridáva aj do koláčov, perníkov, jablkových pudingov, kompótov a korenených vín. Niektorí ľudia majú radi klinčeky aj v slanej kuchyni, napríklad v šunke alebo jahňacom mäse.


Tip: Na vianočné pečivo budete potrebovať klinček mletý, ktorý si môžete buď kúpiť alebo rozdrviť v mažiari. Čerstvo rozdrvený klinček bude oveľa aromatickejší.


Klinček sa používa aj na vianočné zdobenie citrusového ovocia. Veľmi pekne vyzerajú klinčeky zapichnuté v pomaranči. Vašej fantázii sa medze nekladú, takže môžete vytvoriť akékoľvek vzory a motívy. Okrem toho si takto môžete vyrobiť tradičný svietnik, ak do vrchnej časti pomaranča vyrežete otvor na sviečku. Keď potom sviečku zapálite, celý dom bude voňať omamnou vôňou klinčekov v kombinácii so šťavnatým pomarančom.

Viete si predstaviť Vianoce bez vareného vína a vône klinčekov? Alebo je klinček vaším verným pomocníkom po celý rok? Určite budeme radi, ak sa o svoje skúsenosti podelíte na našom Facebooku alebo Instagrame. Ak potrebujete pomôcť s výberom korenia alebo iných produktov, radi vám pomôžeme na produkty@day-spa.cz.