Pripravte si dezert ako z ázijskej reštaurácie - sladké banánové guličky vás očaria!

Radi maškrtíte, ale už vás nebavia klasické dezerty? Vyskúšajte tento jednoduchý recept z exotických, ale cenovo dostupných ingrediencií, ktorý úžasne oživí vašu sladkú kuchyňu.

Exotika doma na tanieri

Najmä v ázijských reštauráciách často nájdete dezerty v podobe guľôčok z rôznych druhov cesta a najrôznejších náplní. Špecialitou sú aj pochúťky zo smaženého ovocia, ako je banán alebo ananás. Ďalšou zaujímavosťou týchto sladkostí je použitie ružovej vody, ktorá im dodáva nezvyčajnú chuť a vôňu. Ružová voda sa pri príprave jedál a nápojov používa v Iráne, Indii a juhovýchodnej Ázii. Bez ružovej vody sa nezaobídu ani tieto chutné sladké banánové guličky, ktorých receptúra vychádza z ájurvédskej kuchyne - voda okrem zasýtenia či pôžitku z chuti pamätá aj na naše zdravie, pretože podporuje trávenie.

A čo je najlepšie? Tento banánový dezert si môžu vychutnať aj celiatici, pretože je vyrobený z bezlepkovej cícerovej múky! 

Suroviny na sladké banánové guľky:

  • 4 banány uvarené v šupke (v celku), kým šupka nezmäkne. 
  • ½ šálky cícerovej múky
  • 3-4 polievkové lyžice surového trstinového cukru
  • 1 a ½ šálky vody
  • ½ šálky ghí
  • 1 polievková lyžica mletých semienok zeleného kardamónu 
  • Ružová voda (prípadne aj kewra voda)

Postup:

  1. Uvarené banány ošúpeme a roztlačíme na jemnú kašu.
  2. V hrnci s hrubým dnom na miernom ohni 30-40 minút nasucho opražte cícerovú múku.
  3. Opraženú múku zmiešajte s banánovou pastou a vzniknutú zmes rozdeľte na 8-12 guľôčok veľkosti čerešne.
  4. V druhom hrnci zmiešajte vodu so surovým trstinovým cukrom a na miernom ohni varte približne 25-30 minút, kým roztok nezhustne natoľko, aby sa pri kvapnutí z lyžice vytvorila niť.
  5. Vo woku zohrejte ghí na miernom plameni. Potom v ňom smažte banánové guľôčky, kým nezískajú tmavohnedú farbu zo všetkých strán.
  6. Pražené guličky vložte do cukrového roztoku a nechajte ich v ňom vychladnúť.
  7. Pri podávaní guľky zľahka posypte mletým kardamónom a pokvapkajte ružovou (alebo kewra) vodou.

Pripravovali ste už niekedy banánové guľky, alebo dávate prednosť iným ázijským receptom? Podeľte sa s nami o svoje sladké nápady v komentároch na našom Facebooku. S výberom ingrediencií vám radi pomôžeme aj na produkty@day-spa.cz.