Maškrtenie podľa ájurvédy - vyskúšajte úžasné sladké guličky z celozrnnej pšeničnej múky

Sezam, orechy, kokosový prášok a voňavý kardamón, už sa vám zbiehajú slinky?

Pochúťka k čaju či len tak

Nemá zmysel hrať sa na to, že tých, ktorí sa snažia žiť a jesť zdravo, nikdy nepochytí chuť na sladké. Každý si z času na čas rád zahryzne do niečoho sladkého a voňavého, ale ak vás už nebavia klasické komerčné sladkosti alebo čajové pečivo s množstvom umelých príchutí, je čas naučiť sa nový recept!

Dnes si pripravíme sladké guľky z celozrnnej pšeničnej múky, ktoré môžete jesť kedykoľvek počas dňa alebo podávať ako malé občerstvenie pre návštevu k horúcemu čaju.


Tip: Sladké guľky sa dokonale hodia k obľúbenému hrejivému masala chai, viac informácií o ňom a recept nájdete tu.


Suroviny na 10 guľôčok

2 šálky celozrnnej pšeničnej múky

½ šálky sezamových semienok

½ šálky kešu orieškov

¼ šálky ghí

½ šálky surového trstinového cukru

½ šálky hrozienok

semienka zo 4-6 toboliek zeleného kardamónu, čerstvo pomletých

½ šálky kokosového prášku

ájurvédske guličky, kardamón

Postup

  1. Na panvici na miernom ohni nasucho opražte celozrnnú pšeničnú múku. Neustále miešajte, kým múka nezmení farbu a nezačne mať orechovú arómu. Trvá to 30 - 40 minút.
  2. Potom múku presypte z panvice do misky.
  3. Na tej istej panvici nasucho opražte sezamové semienka a kešu orechy. Ich farba by mala byť po opečení hnedá.
  4. Semienka rozdrvte v mažiari na pastu.
  5. Do panvice vráťte opečenú múku aj opražené orechy.
  6. Pridajte ghí a varte asi 2 - 3 minúty, alebo kým sa zmes neprepojí.
  7. Potom pridajte trstinový cukor a miešajte, kým sa nerozpustí v zmesi.
  8. Vmiešajte hrozienka a mletý kardamón a dobre premiešajte.
  9. Zo vzniknutého cesta vytvarujte 10 malých guľôčok. Ešte teplé ich posypeme kokosovým práškom.

Milovníci sladkostí si určite pochutia! A ak potrebujete pomôcť s výberom ingrediencií, neváhajte nám napísať na produkty@day-spa.cz.