Osviežujúca jogurtová ryža: Prebuďte telo aj dušu podľa ájurvédy
Už vás unavujú stále tie isté raňajky? Chcete do svojho jedálnička pridať niečo nové, zdravé a navyše plné energie, ktorá vás nabije energiou na celý deň? Potom ste na správnom mieste! Dnes sa ponoríme do sveta ájurvédy a pripravíme si fantastické jedlo, ktoré si zamilujete - jogurtovú ryžu.
Tento ľahký a osviežujúci recept pochádza z hlbín južnej Indie a je doslova pohladením pre vaše trávenie. A viete, čo je na ňom najlepšie? Je ideálny na horúce letné rána, keď nemáte chuť na nič ťažké, ale zároveň potrebujete poriadnu dávku vitality. Navyše vám ukážeme, ako si ho pripraviť raz dva!
Prečo práve jogurtová ryža a čo na to ájurvéda?
V ájurvéde, starovekej indickej medicíne, sa kladie veľký dôraz na rovnováhu a správne trávenie. A práve jogurt má v tomto ohľade svoje špecifické miesto. Vedeli ste, že podľa ájurvédy je jogurt „ráno nektár“, „obyčajná potravina na poludnie“ a „škodlivý jed večer“? Je to preto, že naše trávenie je najsilnejšie ráno a napoludnie a dokáže jogurt správne spracovať. Večer by naopak mohol byť zaťažujúci a narúšať pokojný spánok. Preto je jogurtová ryža ideálnou voľbou práve na raňajky alebo doobednú desiatu!
Poďme na to! Čo budete potrebovať a ako ju pripraviť? Príprava je naozaj jednoduchá a väčšinu ingrediencií už možno máte doma.
Doba prípravy: cca 20 minút + čas na varenie ryže
Počet porcií: 2 - 3 porcie
Suroviny
- 100 g (½ šálky) ryže (ideálne basmati alebo jasmínová)
- 400 g (2 šálky) jogurtu
- 2 lyžice sezamového oleja
- 1 lyžička rímskej rasce
- 1 lyžička semienok čiernej horčice
- ½ lyžičky soli (alebo podľa chuti; odporúčame himalájsku)
- 1 lyžica nasekaných čerstvých listov koriandra
- ½ lyžičky adžvanu
- 2 lyžice kokosových hobliniek alebo strúhaného kokosu
- 1 granátové jablko
Postup prípravy
- Začnite tým, že ryžu dôkladne opláchnete pod tečúcou vodou. Potom ju na niekoľko minút namočte a uvarte klasickým spôsobom, kým nebude krásne mäkká. Odstavte ju zo sporáka a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Toto je kľúčové! Prečo? Pretože horúca ryža by mohla negatívne ovplyvniť jogurt a jeho prospešné baktérie.
- Kým ryža chladne, zohrejte na panvici sezamový olej. Keď sa z neho začne mierne dymiť, pridajte rímsku rascu a horčičné semienka. Znížte plameň a smažte asi 20 sekúnd - uvidíte, ako semienka začnú poskakovať a uvoľňovať svoju úžasnú vôňu.
- Vypnite sporák a ihneď do panvice pridajte kokosové hobliny, soľ, adžvan a nasekané koriandrové listy. Premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili a uvoľnili svoju arómu. Túto voňavú zmes potom jemne vmiešajte do vychladnutej ryže.
- V samostatnej miske našľahajte jogurt, aby bol krásne hladký. Z granátového jablka vydlabte šťavnaté semienka - to je tá zábavná časť! Keď má ryža izbovú teplotu, zmiešajte ju s našľahaným jogurtom a pridajte semienka granátového jablka. Nezabudnite, jogurt by sa nemal zahrievať, pretože vyššia ako izbová teplota zhoršuje jeho stráviteľnosť a ničí prospešné baktérie.
A je hotovo! Voilá! Máte pred sebou lahodné, osviežujúce a zdravé raňajky, ktoré potešia vaše chuťové bunky aj telo.
Vyskúšate túto ájurvédsku variáciu na ryžovú kašu? Alebo preferujete iné raňajkové rituály? Podeľte sa o svoj obľúbený recept alebo skúsenosti s nami! Napíšte nám na produkty@day-spa.cz - budeme sa tešiť na vaše nápady a príbehy!