Bezlepková múka na pečenie: Prečo by ste ju mali používať a aké existujú druhy

Bezlepkové múky sú vynikajúcou náhradou bežnej múky pre ľudí trpiacich celiakiou. Neznášanlivosť lepku je pomerne častá, preto niet divu, že bezlepkové múky sú také populárne. Medzi najlepšie patria kokosová, ľanová, konopná alebo napríklad sezamová. Môžete z nich piecť aj pripravovať nepečené dobroty. Len sa pripravte na to, že s bezlepkovou múkou sa bude pracovať trochu inak ako s bežnou múkou.

Pre koho je vhodná bezlepková múka

Celiakia si vyžaduje stravu bez akéhokoľvek lepku. Problémom je, že lepok sa v súčasnosti nachádza takmer vo všetkých komerčne predávaných potravinách. Nájdete ho v pečive, cestovinách, omáčkach, klobásach, zmrzlinách, pudingoch alebo polotovaroch. A, samozrejme, je vo veľkej miere zastúpený v klasickej bielej múke. Je preto pomerne náročné úplne sa vyhnúť lepku v potravinách.

V tomto prípade sú výborným riešením bezlepkové múky. Existuje nespočetné množstvo druhov a škála ich použitia je veľmi pestrá. Skôr ako začnete piecť s bezlepkovou múkou, musíte sa ale pripraviť na to, že sa s ňou pracuje úplne inak ako s bežnou múkou. Lepok je totiž hlavným prvkom, ktorý dodáva cestám pružnosť.

Bezlepková múka si preto pri spracovaní cesta vyžaduje trochu trpezlivosti. Prípadne sa pridávajú ďalšie zložky (zvyčajne rôzne druhy vlákniny), ktoré zvyšujú lepivosť cesta a dodávajú mu pružnosť.

Najťažším orieškom je však bezlepková múka na kysnuté cesto. Nie je ľahké nájsť múku, z ktorej by boli buchty naozaj mäkké a nadýchané. Preto sa na tento typ pečenia používajú špeciálne zmesi bezlepkovej múky.

bezlepkova muka sušienky

Bezlepkové múky: druhy

Ako sa teda orientovať v rôznych druhoch bezlepkových múk? Pripravili sme prehľad tých najznámejších.

  • Kokosová múka
  • Sezamová múka
  • Cícerová múka
  • Konopná múka
  • Ľanová múka
  • Slnečnicová múka

Kokosová múka

Kokosová múka sa vyrába z dužiny kokosového orecha. Je plná vlákniny a bielkovín, ktoré dodávajú pocit sýtosti. Je vhodná pre športovcov a obľúbená aj u vegánov. Je výborná na pečenie koláčov, palaciniek a rôznych dezertov. Keďže však nevyžaduje tepelnú úpravu, môžete z neho vykúzliť aj nepečené dezerty.

Nevýhodou kokosovej múky je jej tendencia drobiť sa - pri príprave cesta musíte byť kreatívnejší a šetriť tekutinami, pretože veľa saje.

Sezamová múka

Sezamová múka je známa vysokým obsahom bielkovín a minimálnym množstvom sacharidov. Preto je vynikajúca pri nízkosacharidových diétach. Okrem sladkých pochúťok ju môžete použiť na pečenie chleba, palaciniek alebo na prípravu chalvy.

Cícerová múka

Cícerová múka sa vyznačuje jemnou orieškovou chuťou. Vyžaduje si tepelnú úpravu, a preto nie je vhodná do surových dezertov. Je vhodná na pečenie sladkého aj slaného pečiva.

Konopná múka

Konopná múka sa vyrába mletím za studena lisovaných konopných semien. Okrem vysokého obsahu bielkovín sa táto múka môže pochváliť nadpriemerným množstvom minerálov a vitamínov, a je teda veľmi výživná. S obľubou sa preto používa počas rekonvalescencie, keď telo potrebuje čo najviac živín. Pri pečení sa často kombinuje s inými bezlepkovými múkami. Pečeniu dodáva krásnu orechovú vôňu a tmavšiu farbu.

Ľanová múka

Ľanová múkatypickú orieškovú chuť. Absorbuje veľa tekutiny a nabobtnáva. Preto je výborná na prípravu kaší a na zahusťovanie. Môžete ju však použiť aj na pečenie chutného chleba, chrumkavých sušienok alebo palaciniek.

Slnečnicová múka

Múka vyrobená zo slnečnicových semien má skôr jemnejšiu chuť. Dodáva cestám vláčnosť a je obľúbená aj vďaka vysokému obsahu bielkovín. Môže sa kombinovať aj s inými druhmi bezlepkových múk. A ak pečivo posypete slnečnicovými semienkami, pochutnáte si na ňom dvakrát viac!

Čo si myslíte o bezlepkových múkach? Používate ich často na pečenie? Budeme radi, ak sa pochválite so svojimi výtvormi - pokojne môžete na našom Facebooku alebo Instagrame. A ak potrebujete poradiť s výberom múky alebo iných výrobkov, neváhajte sa obrátiť na produkty@day-spa.cz.