Konzumácia ovsených tyčiniek sa v posledných rokoch teší čoraz väčšej obľube. Niet divu. Za pomerne prijateľné peniaze si môžeme kúpiť potravinu, ktorú môžeme skonzumovať okamžite (bez akejkoľvek prípravy a námahy). V dnešnej uponáhľanej dobe je práve toto jeden z dôvodov, prečo sú tyčinky také obľúbené. Môžu však nahradiť plnohodnotné jedlo? Sú s častým používaním tyčiniek spojené nejaké riziká?
Je v tom cukor, nepriberiem?
Je pravda, že ovsené tyčinky zvyčajne obsahujú menšie či väčšie množstvo cukru, pretože väčšina tyčiniek má ovocnú príchuť. Ideálne je vyberať si tyčinky, ktoré obsahujú málo alebo žiadny pridaný cukor. Samotné ovocie je plné sacharidov a ďalšie umelé pridávanie cukru nemusí byť zdravé. Cukor je pre mnohých ľudí strašiakom, ale na druhej strane... cukor podávaný v malých dávkach neškodí v žiadnom množstve :-). Na rovinu povedané, ak nezjete kilo ovocia alebo sladkostí denne, nemusíte sa obávať. Ako už bolo spomenuté, dôležitá je vyvážená strava.
Majú tyčinky RAW nejaké výhody?
Určite ste už počuli o označení RAW. Pri výrobe RAW potravín sa nepoužívajú teploty vyššie ako 42 stupňov Celzia a nevyrábajú sa zo živočíšnych zložiek. K čomu je to však dobré? Nízka teplota znamená, že potravina nestráca niektoré dôležité látky (ktoré sú citlivé na vysoké teploty). Preto v tyčinkách RAW (a v potravinách všeobecne) nájdeme vyššie množstvo vitamínov, minerálov alebo dokonca tráviacich enzýmov. Okrem toho pri vysokých teplotách vznikajú škodlivé látky, ktoré preukázateľne poškodzujú naše zdravie (karcinogény, furán, akrylamid...).
Tip: Aj keď ovsené tyčinky v našej ponuke nie sú RAW, môžeme vás potešiť RAW tyčinkami Gustée z datlí - a sú dokonca z našej vlastnej výroby!
A čo proteínové tyčinky?
V súčasnosti je to v móde. Či už na pulte v obchode alebo na internete nájdete niekoľko výrobkov, ktoré sa pýšia označením proteín+, s vyšším obsahom bielkovín atď. Nie sú to len tyčinky, ale v poslednom čase sa bielkoviny pridávajú aj do jogurtov, mliečnych nápojov atď. Mali by sme teda uprednostniť potraviny s pridanými bielkovinami? Musíme si uvedomiť, na čo proteíny slúžia. Bielkoviny (resp. aminokyseliny) slúžia ako stavebný prvok pre rast svalov. Potrebujeme ich teda pravidelne konzumovať viac? Áno, aj nie. Pre športovcov je to absolútne kľúčový makronutrient, bez ktorého sa nezaobídu. Bežná populácia však pokryje optimálne množstvo bielkovín z bežnej (ale zdravej a vyváženej) stravy. Navyše kvalita týchto pridaných bielkovín nemusí vždy byť najlepšia. Lepšie je siahnuť po zdravom recepte s vyšším obsahom bielkovín. Zahrňte napríklad mäso, vajcia alebo vegáni môžu zaradiť strukoviny alebo obilniny (áno, ovsené tyčinky majú samy o sebe vysoký obsah bielkovín). Ale opäť, ak nie ste pravidelný (najmä silový) športovec, pridané bielkoviny v tyčinkách a potravinách budú pre vás pravdepodobne zbytočné.
Jedálniček by mal byť predovšetkým pestrý
S pravidelným užívaním ovsených tyčiniek určite nie sú spojené žiadne osobitné zdravotné riziká. Ovsené tyčinky sú bohaté na komplexné sacharidy, ktoré sa pomaly vstrebávajú, uvoľňujú sa postupne, a tak udržujú pocit sýtosti dlhšie. To je žiadané v prípade, ak sa nechcete zbytočne prejedať a sledujete si svoj kalorický príjem. Okrem sacharidov obsahujú tyčinky aj veľa tukov. Nemusí vás to však vystrašiť, stačí si pozorne prezrieť obal výrobku a zistiť, z akých zdrojov tuky pochádzajú. Vhodné môžu byť kvalitné oleje, napríklad repkový alebo kokosový. Ovos je tiež bohatý na bielkoviny, takže tyčinky obsahujú všetky nám známe makroživiny. Okrem toho sú bohatým zdrojom vlákniny.
Z uvedeného vyplýva, že tyčinky obsahujú širokú škálu živín, ktoré by v strave nemali chýbať. Dávajte si však pozor, aké tyčinky kupujete! Nie je ovsená tyčinka ako ovsená tyčinka. Kontrolujte zloženie a vyberajte si tie najkvalitnejšie (sledujte najmä zdroje tukov a množstvo pridaného cukru). Ak si kúpite kvalitné tyčinky, môžete ich konzumovať takmer každý deň. Ale na druhej strane... všetkého veľa škodí. Existujú aj iné možnosti, ktoré môžete zvážiť ako občerstvenie (alebo raňajky). Ak nestíhate, ovsené tyčinky vám nemusia vôbec uškodiť, ale dbajte na pestrosť svojho jedálnička. Jesť každý deň tie isté potraviny nemusí byť najlepší nápad.