5 dôvodov, prečo je dobré používať ghí

Na úvod treba povedať, že prepustené maslo, ako sa ghí často nazýva, nie je to isté ako roztopiť trochu klasického masla a zaliať ním ovocné knedličky. Dokonca ani výraz "prepustené maslo" nie je celkom správny, hoci tieto dve látky sú si technikou prípravy veľmi podobné, s jedným zásadným rozdielom - maslo sa varí len dovtedy, kým sa nezačne odparovať voda a oddeľovať sa mliečna sušina, ghí sa varí dovtedy, kým mliečna sušina nezačne karamelizovať. To mu dodáva zlatistú farbu a typickú orieškovú chuť a vôňu. 

Nahliadli sme do prípravy a názvoslovia, teraz si poďme povedať, prečo je ghí také obľúbené a aké sú jeho hlavné výhody:

Ghí sa vám nikdy nepokazí

Na rozdiel od masla, ktoré po dlhšom čase v chladničke zožltne a nepríjemne zapácha, ghí sa nekazí. Pri masle ide o proces nazývaný žltnutie. Nielen maslo, ale všeobecne všetky tuky žltnú - žltnutie je úplná alebo čiastočná oxidácia alebo hydrolýza, ku ktorej dochádza, keď sú tuky vystavené pôsobeniu vzduchu, svetla, vlhkosti alebo činnosti baktérií. Pri ghí sa vám to nikdy nestane a pritom ho nie je potrebné ani skladovať v chladničke. Tento trik používali naše prababičky, keď nemali chladničky ani mrazničky a potrebovali, aby im maslo dlho vydržalo. 

Ghí alebo prepustené maslo nie je v našich končinách novinkou ani súčasným krátkodobým trendom.

Ghí sa neprepaľuje

Kto by si nepochutil na klasickom zapekanom steaku alebo na milovanom a zároveň preklínanom vyprážanom syre. Nie je však nič horšie ako zápach spáleného oleja, ktorý vašu kuchyňu premení na zamastený stánok s rýchlym občerstvením. Nehovoriac o tom, že prepálený olej v žiadnom prípade nie je vhodný na konzumáciu, pretože sa z neho stáva karcinogén. 

Pri rôznych olejoch a tukoch je preto potrebné poznať tzv. dymový bod, čo je hodnota vyjadrená v stupňoch Celzia, pri ktorej sa oleje a tuky začínajú prepaľovať. Nerafinované panenské oleje majú nízky dymový bod, preto ich nemá zmysel používať na vyprážanie. Napríklad panenský kokosový olej má dymový bod 177 °C, panenský olivový olej 199 °C. Bežne predávané rafinované oleje, ako je slnečnicový alebo repkový olej, majú dymový bod 227 °C alebo 246 °C (ale len tie s vysokým obsahom kyseliny olejovej, inak má repkový olej dymový bod už 204 °C).

Dymový bod ghí je až 252 °C, čo znamená, že sa nemusíte obávať prepálenia. Okrem toho dodáva týmto jedlám zaujímavú chuť, ktorá je typická pre pravý viedenský rezeň, ktorý by sa správne mal vyprážať na prepustenom masle.


Tip: Chcete, aby pokrm počas vyprážania neabsorboval veľa tuku a obal zostal chrumkavý? Vyskúšajte niektorú z našich netradičných strúhaniek, napr. s čiernou rascou, citrónovou trávou alebo kurkumou.


Ghí je naozaj zdravé

Hoci sa nám reklama, najmä v 90. rokoch, snažila nahovoriť, že stužené rastlinné tuky sú pre naše zdravie najlepšie, a strašila nás cholesterolom, vrátili sme sa od parfumovaných margarínov k poctivým maslám. V poslednom čase si získava popularitu naše ghí, ktoré má oproti tradičnému maslu ešte viac výhod. Nielenže vedecké výskumy potvrdili, že maslo (a najmä prepustené maslo) je veľmi hodnotný a zdravý tuk, ale o ghí a jeho účinkoch na ľudské zdravie vedeli už starí Indovia, preto je ghí neodmysliteľnou súčasťou ájurvédy

V ájurvéde sa ghí považuje za spomínaný elixír života, pretože má omladzujúce a regeneračné účinky. Ghí posilňuje metabolizmus a obranyschopnosť organizmu. Podľa ájurvédskych pozorovaní a vedeckých výskumov dokáže znižovať hladinu cholesterolu a tým, že viaže v tele jedy rozpustné v tukoch, ich vylučuje. V tele sa ghí stáva aj prirodzeným zachytávačom voľných radikálov, čím chráni bunky. Ghí sa užíva nielen vnútorne, ale je prospešné aj pri vonkajšom používaní.

Tieto úžasné vlastnosti ghí sú opísané aj v ájurvéde:

  • Má schopnosť viazať lipidy a byliny tak, aby prenikli do bunkových membrán tela. Takto sa zachováva vysoká účinnosť bylín, ktorých účinné zložky sú pri prenose do buniek chránené vďaka ghí. Takto má telo z liečby najväčší úžitok.
  • Ghí má tiež vynikajúce účinky na trávenie - pomáha vyrovnávať prebytočné žalúdočné kyseliny, udržiava a reguluje vnútorné prostredie žalúdka.
  • Posilňuje nervový systém a podporuje všetky tri aspekty mysle: učenie, pamäť a spomienky.
  • Podporuje funkciu tkanív a flexibilitu tela.
  • Je nenahraditeľnou výživou pre pľúca, srdce a pokožku.
  • Je tiež základom všetkých ájurvédskych liekov na kožné ochorenia alebo na mierne popáleniny, pri ktorých možno včasnou aplikáciou ghí predísť tvorbe pľuzgierov a jaziev.
  • Dokáže tiež zvýšiť kvalitu spermií a vajíčok pre zdravší plod.
  • Ghí je tzv. tridošické, vyrovnáva dóše v tele - Vátu (dóša ovplyvňujúca pohyblivosť tela a mysle) a Pittu (tá ovláda teplo a metabolizmus) a je prijateľné v menšej miere aj pre Kaphu.

Ghí môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou laktózy

Keďže ghí je čistý tuk, ktorý obsahuje len nasýtené a v oveľa menšej miere nenasýtené tuky, a správne vyrobené ghí neobsahuje žiadne zvyšky laktózy (ktorá sa prirodzene vyskytuje v mlieku), je vhodné pre osoby s touto potravinovou intoleranciou. Čisté ghí tiež neobsahuje mliečne bielkoviny, takže nepredstavuje žiadne riziko pre osoby alergické na kazeín.

ghi pleť

Ghí má všestranné využitie

Ghí nie je len skvelá vec na vyprážanie rezňov, ale má v kuchyni široké využitie. Môžete na ňom restovať zeleninu, urobiť z neho základ na polievku a omáčku alebo ho použiť na prípravu zásmažky. Pokojne ním omastite halušky, zemiaky, nákypy a kaše. Na svoje si prídu aj tí, ktorí radi pečú - ghí bude chutiť aj v dezertoch, koláčoch alebo domácom pečive. 

A ako sme už povedali, ghí je vďaka svojim blahodarným a hojivým účinkom na pokožku užitočnou pomôckou aj v kúpeľni alebo v lekárničke na vonkajšie použitie. Ghí sa používa aj na dosiahnutie krajšej a žiarivejšej pleti, a to tak, že ho jednoducho nanesieme v tenkej vrstve na tvár, necháme chvíľu pôsobiť a potom jemne vmasírujeme. Možno ho použiť aj ako balzam na suché pery alebo na masáže.

Poznáte ghí veľmi dobre alebo ho ešte len máte chuť vyskúšať? Napíšte nám do komentárov na našom Facebooku a pozrite si tiež naše poctivé ghí českej výroby - radi vám poradíme s výberom na produkty@day-spa.cz