Škorica a jej účinky (nielen) na zdravie

Za každým otočením mlynčeka, pohybom ruky v mažiari alebo jednoduchým pridaním korenia do našich obľúbených jedál sa skrýva príbeh. Ten, ktorý vám rozpovieme dnes, je tu už tisícky rokov, sladko vonia a chutí ako advent. Reč je o škorici. Vydajte sa s nami na cestu po hodvábnej ceste - navštívime staroveké civilizácie a pozrieme sa na to, ako na účinky škorice pozerá moderná veda, či je vhodná v tehotenstve a ako môže zachrániť našu záhradu. Ideme na to!

Ak sa rozhodnete upiecť si k nedeľnej káve štrúdľu, bez škorice sa nezaobídete. Je to dnes už pomerne bežné korenie, ktoré bolo v minulosti predmetom vojen a bojov o moc a postupne si získalo srdcia celého sveta. V našej domácej kuchyni sa škorica používa skôr v sladkých jedlách, v Číne si ju však môžete vychutnať aj na slano. Dnes to však o varení nie je, vydáme sa na Srí Lanku a pozrieme sa na miesta, kde škorica rastie. Najskôr sa však vydáme hlboko do minulosti a nahliadneme do života starovekých civilizácií.

Škorica - rastlina, ktorú miloval celý staroveký svet

Škorica sa v minulosti vyvažovala zlatom a jej vôňu si zamilovali už ľudia v staroveku. Egypťania ju používali pri balzamovaní tiel mŕtvych a zároveň tiež verili, že škorica má liečivé účinky. Bola dôležitou obchodnou komoditou a spolu s kašmírom putovala naprieč hodvábnou cestou, ktorá po stáročia spájala rôzne kultúry. 

Jej korene siahajú do juhovýchodnej Ázie a k nám do Európy sa škorica dostala až s rozvojom moreplavby a vďaka objavným plavbám Portugalcov. V stredoeurópskych krajinách sme ju prvýkrát ochutnali v 15. storočí, jednalo sa však o čínsky druh. Pravá škorica z Cejlónu sa k nám dostala až v 16. storočí a čoskoro potom sa monopol na obchodovanie s týmto vysoko ceneným korením dostal do rúk Holanďanov. Vďaka nim sa pestovanie škorice presunulo najmä do Indonézie, ktorá je dodnes jedným z jej najväčších producentov.

účinky škorica strom

Kde rastie škorica?

Škorica je jedným z najobľúbenejších korenín na svete a jej spotreba neustále rastie. Odhaduje sa dokonca, že v roku 2024 sa jej vyprodukuje celkovo 250 000 ton! Aj vás to prekvapilo? Dôvodom takéhoto vysokého dopytu je stále rastúci záujem o využitie škoricovníka vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle. A kde sa vlastne škorica pestuje? Ak by sme si chceli nazbierať pravú alebo aj cejlónsku škoricu, museli by sme ísť až na Srí Lanku, konkrétne na ostrov Cejlón. Cassia, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v supermarketoch, sa dováža z Číny a Indonézie. Ako sa tieto dva druhy škorice od seba líšia?

Cejlónska vs. čínska škorica - aký je medzi nimi rozdiel?

Obrovský! Čínska škorica je oveľa lacnejšia a rozdiel je viditeľný nielen v cene, ale aj vo vôni, chuti a dokonca aj v účinkoch na zdravie. Obsahuje totiž látku zvanú kumarín, vďaka ktorej sa rastlina chráni pred škodcami a hmyzom. Ako už asi aj tušíte, jedná sa o toxickú zlúčeninu, ktorá môže vo vyšších dávkach poškodiť pečeň a obličky. (1) (2) Cejlónska škorica síce kumarín obsahuje tiež, ale jedná sa o výrazne menšie množstvo, ktoré je pre človeka úplne bezpečné. Pre predstavu - v čínskej škorici nájdete až 10-krát viac kumarínu ako v cejlónskej škorici, takže rozdiel je obrovský. Ak sa teda rozhodnete zaradiť škoricu do svojho jedálnička, premyslite si, po ktorej siahnete. (3

Pravá škorica sa získava z vnútornej vrstvy kôry škoricovníka cejlónskeho (Cinnamomum zeylanicum). Tá sa po spracovaní prirodzene zroluje do malých zvitkov, ktoré pripomínajú cigary. Jej chuť je jemná a veľmi príjemná a okamžite ovládne každý pokrm aj vaše zmysly. Od svojho čínskeho príbuzného sa odlišuje už svojím vzhľadom. Cejlónska škorica je svetlejšia a oveľa krehkejšia, zatiaľ čo cassia je tvrdá, vo vnútri dutá a má pomerne ostrú chuť.

##PRODUCT-WIDGETS-36061##

Čo obsahuje škorica?

Škorica je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré majú za úlohu zmierňovať negatívne účinky voľných radikálov. Čo to znamená? Hoci voľné radikály vznikajú v našom tele prirodzene, vo vysokom množstve v ňom môžu napáchať veľa škody. Antioxidanty pomáhajú udržiavať ich hladinu v tele na uzde a v prípade ich nedostatku sa telo dostáva do tzv. oxidačného stresu, ktorý môže spôsobiť starnutie buniek a vznik celého radu ochorení. (4) (5) Okrem antioxidantov škorica obsahuje aj silice, bielkoviny, vlákninu a veľké množstvo vitamínov a minerálov, ako sú mangán, železo a vápnik. Nahliadnite spolu s nami pod mikroskopy vedcov, ktoré nám odhalia, aké má cejlónska škorica účinky a ako využiť jej silu pri starostlivosti o naše zdravie. 

Účinky škorice v ájurvéde

Podľa starého ájurvédskeho učenia si škorica údajne dokáže poradiť s takým veľkým množstvom zdravotných ťažkostí, že človeku nad tým až zostáva rozum stáť! Ako čoskoro zistíte, ájurvéda ju právom zaradila do zoznamu sattvických potravín. Ten obsahuje len tie najkvalitnejšie suroviny, ktoré majú schopnosť podporiť nielen našu silu a energiu, ale aj stav mysle. Hoci je vhodná pre všetky tri dóše, ájurvéda odporúča škoricu najmä pri problémoch s Vátou, ktoré sa môžu prejavovať napríklad plynatosťou, bolesťami brucha, zápchou a celkovou únavou či zhoršenou koncentráciou.

Bez preháňania možno povedať, že ájurvédska medicína považuje škoricu za všeliek. Podľa nej nielenže zlepšuje odolnosť voči stresu, ale pomáha aj zmierniť únavu, skleslosť a napätie. Má tiež antimikrobiálne vlastnosti, čistí a zbavuje telo toxínov a je ideálna v boji proti infekciám. Čo všetko môžete podľa ajurvédy so škoricou robiť? Pripravte si buď tonikum, alebo škoricový odvar! Hodí sa napríklad pri prechladnutí, menštruácii alebo tráviacich problémoch.

účinky škorica kôra

Škorica a zdravie

Ako už teraz vieme, škorica obsahuje obrovské množstvo látok, ktorých účinky sú známe ako v ájurvéde, tak aj v modernej medicíne vrátane kozmetického priemyslu. Údajne totiž prospieva nielen nášmu zdraviu, ale aj pokožke a celému telu. Nie je preto prekvapujúce, že sa s ňou často stretávame v starostlivosti o pleť - je súčasťou krémov, mydiel, ale aj zubných pást a žuvačiek, a dokonca sa odporúča používať škoricu na vlasy. Môžete ju pridať do svojho kondicionéru alebo henny. Teraz sa však pozrime na účinky mletej škorice na naše zdravie:

O škorici zatiaľ vieme, že:

  • Prispieva k podpore trávenia, chuti do jedla a normálnej funkcii žalúdka a čriev.
  • Môže byť prospešná pri problémoch s reprodukčným systémom a močovými cestami.
  • Je ideálna na naštartovanie imunitného systému a počas prechladnutia. 
  • Podporuje normálnu funkciu dýchacieho a kardiovaskulárneho systému
  • Má potenciál prispievať k zníženiu hladiny cholesterolu.

To však nie je všetko. O škorici sa v posledných rokoch najviac hovorí v súvislosti s cukrovkou, chudnutím alebo artrózou, preto sme pre vás pripravili prehľad nedávno realizovaných výskumov, vďaka ktorým máme možnosť nahliadnuť na toto voňavé korenie očami viacerých výskumníkov. Ak aj vás zaujíma, ako môže škorica ovplyvniť vaše zdravie, čítajte ďalej.

účinky škorica raňajky

Škorica a cukrovka

Máte radi sladké? Ak ste práve odpovedali kladne, potom rada mnohých odborníkov znie: doprajte si viac škorice! A to predovšetkým vtedy, ak vám často kolíše hladina cukru v krvi alebo ak ste už svoj neľútostný boj s cukrovkou zahájili. Najnovšie výskumy totiž zistili, že škorica dokáže imitovať funkciu inzulínu a nielen to! Pomáha bunkám vstrebávať cukor bez toho, aby zaťažovala pečeň alebo obličky. (6

Potvrdila to aj nedávna štúdia, do ktorej sa zapojilo celkovo 80 žien s cukrovkou. Tie boli rozdelené do dvoch skupín - ženy v prvej skupine užívali 10 dní kapsule s výťažkom zo škorice, zatiaľ čo druhá skupina žien dostávala len placebo. Výsledky sú ohromujúce! Ženy, ktoré užívali škoricu, mali po kontrolných meraniach skutočne nižšiu hladinu cukru v krvi v porovnaní so ženami, ktoré dostávali len placebo (7).

Škorica a chudnutie

Cukrovka často úzko súvisí s nadváhou, ktorá je zvyčajne spojená so zlou životosprávou alebo s génmi. A ako s tým súvisí škorica? Chudnutie môže byť pomerne dlhý a psychicky náročný proces, počas ktorého vás podľa mnohých štúdií práve ona môže podporiť. Podľa výskumu z roku 2017 sa zistilo, že látka cinnamaldehyd, ktorá sa nachádza v škorici, môže ovplyvniť metabolizmus tukov a cukrov, čo je počas chudnutia kľúčové. (8) Okrem toho škorica obsahuje pomerne veľké množstvo vlákniny, ktorá môže navodiť pocit sýtosti. Nebojte sa teda zaradiť toto korenie do svojho jedálnička, pretože škorica a chudnutie idú zrejme ruka v ruke. Nielenže skvele chutí, ale pomôže vám skrotiť chuť na sladké a je výborná na trávenie. Lyžičku cejlónskej škorice môžete pokojne pridať do jogurtov, smoothies alebo ňou posypať ovocie, fantázii sa medze nekladú.

účinky škorica káva


Tip: Namiesto cukru do kávy radšej škoricu? Rozhodne! Či už sa snažíte zhodiť nejaké to kilo alebo sa jednoducho chcete cítiť dobre, vyskúšajte kávu so škoricou na podporu metabolizmu tukov a cukrov.


Škorica a artróza

Trápi vás artróza a každé ráno sa budíte s pocitom stuhnutých a boľavých kĺbov? V ájurvédskej medicíne sa na tieto problémy často odporúča med so škoricou. Čo na to hovorí západná veda? Poďme sa pozrieť na nedávnu štúdiu. Na výskume sa zúčastnilo 36 žien trpiacich artrózou, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Prvá časť skupiny užívala len placebo bez akéhokoľvek liečebného účinku, zatiaľ čo druhá skupina dostávala kapsule s výťažkom zo škorice. Po 8 týždňoch došlo u žien, ktoré užívali škoricu, k zníženiu zápalu v tele (CRP) vrátane krvného tlaku aj opuchu kĺbov. Úžasné, však? (9)

Škorica v tehotenstve

V tehotenstve viac ako kedykoľvek inokedy platí pravidlo „všetko s mierou“, a týka sa to aj škorice. Ak ste milovníčkou tohto voňavého korenia a zároveň čakáte na príchod bábätka, rozhodne sa nemusíte so škoricou rozlúčiť. Žiaľ, neexistuje žiadna maximálna dávka, ktorú by tehotná žena nemala prekročiť - ak si však dávate napríklad škoricové sušienky alebo si pochutnávate na nedeľnom závine od babičky, nepanikárte. Striedma konzumácia škorice v tehotenstve nie je nebezpečná

Škorica v 1. trimestri - áno alebo nie?

V prvých týždňoch tehotenstva sa telo snaží vyrovnať s obrovskou zmenou a môže citlivejšie reagovať na niektoré potraviny. V prvom trimestri sa škorici nemusíte úplne vyhýbať, ale rovnako ako počas celého tehotenstva by ste to s ňou nemali preháňať. Škorica síce príjemne zahreje celé telo, ale zároveň môže prispieť aj k prekrveniu maternice. Viacero babských rád naopak odporúča škoricu na vyvolanie pôrodu. Ak sa teda blíži váš veľký deň, smelo do toho! Môžete vyskúšať napríklad odvar z klinčekov a škorice alebo ešte lepšie škoricový čaj. Výbornými pomocníkmi môžu byť aj esenciálne oleje alebo vonné tyčinky

A mimochodom, keď už sme pri tých babských radách, ktoré sú často skutočnými pokladmi, prezradíme vám ešte jednu - podľa nej môže škorica poslúžiť na vyvolanie menštruácie. Vďaka vedeckým štúdiám dokonca vieme, že škorica má zrejme potenciál zmierniť aj nepríjemné menštruačné príznaky, ako je silné krvácanie, bolesti brucha či nevoľnosť. (10)

Škorica pri dojčení

Ide škorica a dojčenie dokopy? Počas dojčenia by sa žena mala vyhýbať najmä bylinkám a koreninám, ktoré môžu znížiť tvorbu materského mlieka alebo výrazne ovplyvniť jeho chuť. Bylinky a koreniny vhodné pri dojčení sú napríklad aníz, rasca alebo materina dúška. Dojčiace mamičky by sa zasa mali vyhýbať mäte alebo šalvii. Výskumov, ktoré by sa zaoberali účinkami škorice v tehotenstve a pri dojčení zatiaľ chýba a jej škodlivosť zatiaľ nebola preukázaná. Pri jej nadmernej konzumácii sa však môžu vyskytnúť vedľajšie účinky, ako sú alergie, nevoľnosť alebo bolesti brucha. Viete, aké sú ďalšie vedľajšie účinky škorice? Čítajte ďalej!


Tip: Ak si nie ste istá, ktoré bylinky sú vhodné pri dojčení, vyskúšajte čaj na podporu laktácie od značky Vlčí mák, ktorý je venovaný všetkým dojčiacim mamičkám a ich malým drobčekom.


Dávkovanie a vedľajšie účinky škorice

Určite vás zaujíma, ako je to s dávkovaním škorice. V prípade čínskej škorice sa odporúča užívať maximálne pol polievkovej lyžice denne, čo sú v prepočte približne 2 g. Ako sme už spomínali, počas tehotenstva, dojčenia a pre deti je kvôli nižšiemu obsahu kumarínu vhodnejšia cejlónska škorica. Dávkovanie je tu oproti čínskej škorici podstatne benevolentnejšie a denná dávka pravej škorice by nemala presiahnuť 5 g. Odborníci po celom svete sa však jednoznačne zhodujú na tom, že pri bežnom používaní škorice v kuchyni nehrozí žiadne riziko predávkovania, naopak, mnohokrát sa potvrdilo, že môže prispieť skôr k zlepšeniu zdravotného stavu. (11) Ale rovnako ako pri každom inom korení alebo bylinke aj tu platí zlaté pravidlo všetko s mierou, a ak máte akékoľvek pochybnosti, vždy sa poraďte so svojím lekárom.

Aké vedľajšie účinky môže mať škorica? Tak ako iné potraviny, aj škorica môže spôsobiť napríklad alergickú reakciu. Tá sa najčastejšie prejavuje pálením v ústach, opuchom a svrbením. Existujú aj informácie, že škorica môže v súvislosti s kumarínom prispievať k vzniku rakoviny obličiek a pečene, ale takéto tvrdenie sa zatiaľ nepodarilo nijako potvrdiť. Na pozore by sa mali mať aj ľudia, ktorí užívajú inzulín. Ako už viete, škorica môže prispievať k znižovaniu hladiny cukru v krvi a dokonca sa jej pripisujú účinky podobné inzulínu, čo môže viesť k hypoglykémii. (12) (13) (14)

Na čo je ešte dobrá škorica? Sekne záhrade aj izbovým rastlinám!

Ak ste si mysleli, že škorica sa obmedzuje len na kuchyňu a naše zdravie, ste na omyle, pretože tým to rozhodne nekončí! Môžete ju použiť aj pri starostlivosti o svoju záhradu alebo izbové rastliny - svoje uplatnenie nájde pri pestovaní zeleniny aj hubení škodcov. Alebo vás trápi pleseň v kvetináčoch? Škorica s ňou zatočí! V prípade izbových rastlín postačí, ak si vyrobíte škoricový postrek. Je to úplne jednoduché! Zmiešajte štyri polievkové lyžice škorice v jednom litri vody, nechajte cez noc odstáť a zmes nalejte do fľaše s rozprašovačom - kvety postriekajte niekoľkokrát týždenne. A ako môže byť škorica užitočná vo vašej záhrade?

účinky škorica rastliny

Škorica na vošky

Vošky môžu v záhrade napáchať doslova pohromu a sú zlým snom snáď každého záhradkára. Ako sa ich zbaviť? Pripravte si opäť škoricový postrek. Pomery surovín sa tentoraz trochu líšia. Postačia vám len dve polievkové lyžice škorice a dva litre vody. Približne po 24 hodinách môžete smelo vyraziť do boja.

Škorica na mravce

Mravce stoja za mnohými problémami v záhrade. Tentoraz vám postačí vrecúško mletej škorice. Posypte ňou okolie mravčích chodníčkov alebo vašich rastlín a... To je všetko! Mravce neznášajú arómu škorice a vy ste získali jednoduché a účinné riešenie, ako sa ich zbaviť na veľmi dlhý čas. 

Výluh z klinčekov a škorice na cesnak

Postrachom každého záhradkára je okrem škodcov aj pleseň. Tá sa často vyskytuje napríklad pri cesnaku, preto je dobré ho namoriť. Morenie chráni cesnak nielen pred nevítanými hosťami v podobe háďatiek, ale aj pred plesňami. Ako na to? Pripravte si postrek z klinčekov a škorice! Recept je rovnako ako tie predchádzajúce úplne jednoduchý. Stačí obidve koreniny povariť v pomere 1:1 a hnedý voňavý roztok je na svete! 

účinky škorica postrek

Dočítali ste až sem? Gratulujeme! Dozvedeli ste sa o zdravotných účinkoch škorice, kde rastie, či je vhodná v tehotenstve a pri dojčení, a možno ste sa dokonca stali aj odborníkmi na udržateľné záhradkárčenie bez chémie. Či už vyskúšate škoricu v kuchyni, v kozmetike alebo v záhrade, veríme, že rozhodne neurobíte chybu. 

Čo si teda myslíte, je škorica zdravá? Používate ju pri varení, pre zdravie alebo oboje? Svoje postrehy nám môžete napísať napríklad na náš Facebook alebo Instagram. Ak potrebujete poradiť s výberom korenia alebo iných produktov, radi vám pomôžeme na produkty@day-spa.cz.

Tento text nepredstavuje lekárske poradenstvo. Vzhľadom na nariadenie Európskej únie má tento text len informačný charakter, okrem iného s odkazom na vedecké štúdie, ktoré boli vykonané o možných účinkoch jednotlivých rastlín. Ďalšie informácie nájdete v ájurvédskej literatúre. V prípade prejavov ochorenia výrobok v žiadnom prípade nemôže nahradiť lekársku starostlivosť.