Vedeli ste, že týchto 15 potravín je prirodzene bez lepku?

Bojujete s lepkovou intoleranciou, alergiou alebo ste si všimli zhoršenie stavu vašej pokožky a domnievate sa, že je to spôsobené lepkom? Prečítajte si, ktorých 15 bežných potravín je prirodzene bezlepkových, aby ste si ich mohli dopriať bez obáv.

Máte pocit, že v poslednom čase trpí celiakiou čoraz viac ľudí a že predtým s trávením lepku toľko problémov nebolo? Podľa českého Národného registra hradených zdravotných služieb (NRHZS) o nahlásených diagnózach počet celiatikov každoročne stúpa.

Môže to byť spôsobené tým, že lepok sa v súčasnosti pridáva do potravín, v ktorých sa predtým nevyskytoval. Typicky ide o mäsové výrobky a údeniny, kečup a sójové omáčky, zmrzlinu a mnohé ďalšie potraviny. Okrem toho je pravdepodobne na vine aj spôsob, akým sa dnes vyrába pečivo - v snahe vyrobiť čo najviac za čo najmenej peňazí (a v čo najkratšom čase) sa namiesto dlhodobého kvasenia pomocou kvásku používajú rôzne enzýmy, kvasnice a ďalšie prísady. Kvások totiž prirodzene rozkladá časť obsiahnutého lepku, bez neho teda zostáva v pečive lepku oveľa viac. Okrem toho sa pri výrobe bežného chleba znižuje podiel drahšej ražnej múky na úkor pšeničnej.

Možno sa teda s celiakiou trápite vy alebo niekto z vašej rodiny. Bezlepková diéta však v súčasnosti nemusí byť výrazne obmedzujúca, na trhu sú dostupné rôzne bezlepkové výrobky, ktoré sa predávajú ako variant tých bežných (napr. bezlepkové cestoviny, bezlepkové pečivo alebo cereálie). Celiatici si môžu teda bez obáv pripravovať aj bezlepkové jedlá, pretože nie je ťažké špeciálne bezlepkové múky zohnať.


Tip: Bezlepkové vianočné pečivo? Dá sa to! S našim setom na pečenie vianočného pečiva to hravo zvládnete.


bezlepkové potraviny, zelenina

Chcete pohostiť kamarátku malým občerstvením alebo plánujete slávnostnú večeru pre skupinu priateľov, no neviete, čo im môžete ponúknuť bez obáv o ich zdravie? Týchto 15 potravín je prirodzene bezlepkových:

Pohánka

Pohánka je v skutočnosti semeno kvitnúcej rastliny, takže je prirodzene bezlepková, ale nezabudnite, že niektoré pohánkové výrobky sa môžu vyrábať v závode, ktorý spracováva aj pšenicu, raž alebo jačmeň - preto si skontrolujte etikety. Taká pohánková kaša so škoricou, orechami a džemom bude dokonalými raňajkami.

Ryža

Ryža - univerzálna obilnina bez obsahu lepku - má mnoho spôsobov použitia. Je obľúbená ako príloha k ázijským jedlám, ale môžete ju pripraviť aj na sladko s obľúbeným ovocným kompótom ako nákyp.

Quinoa

Podobne ako pohánka, aj quinoa je vlastne semeno a je príbuzná špenátu a mangoldu. Môže sa použiť na zahustenie polievky alebo mäsových omáčok. V lete je skvelá na prípravu ľahkých šalátov so syrom a zeleninou. 

Polenta

Polenta sa vyrába z kukurice, je prirodzene bezlepková a na váš tanier prinesie kúsok slnečného Talianska, kde je toto jedlo typické - vyskúšajte ju napríklad ako prílohu k sicílskej caponate.

Čerstvé mäso

Čerstvé, nespracované mäso je bezlepkové, dajte si však pozor na mleté mäso, rôzne mäsové guľky alebo údeniny. Prineste do svojej kuchyne atmosféru ďalekej Indie a pripravte si obľúbené kuracie mäso tandoori s kvalitným bio korením.

Čerstvé ryby

Všetky čerstvé, sušené a údené ryby a mäkkýše sú bezlepkové. Pstruh pečený na rasci s černuchou a himalájskou soľou bude určite hitom grilovačky.

Vajcia

Okrem klasických raňajok, ako sú miešané alebo varené vajíčka, sa vajcia hodia do rôznych nátierok, omáčok a polievok. Vďaka bezlepkovej múke a bezlepkovej strúhanke sa tak nemusíte vzdať ani tradičného trojobalu, ak váš vnútorný pôžitkár chce z času na čas zhrešiť vyprážaným syrom.


Tip: Na vyprážanie bez prepálenia odporúčame niektoré z našich poctivých ghí.


Mlieko, smotana, crème fraîche a prírodný jogurt

Mliečne výrobky sú prirodzene bezlepkové a dobre fungujú v mnohých receptoch - sezónnu hubovú polievku alebo letný tvarohový dezert s jahodami si tak vychutnajte bez obáv.

bezlepkové potraviny, dezert

Maslo a rastlinné oleje

Maslo a oleje na varenie vrátane ghí a bravčovej masti sú bezlepkové - maslo môžete použiť napríklad do pečených baklažánov s jogurtom a pikantnou arabskou harissou.

Zemiaky

Aj prirodzene bezlepkové pečené, varené alebo šťuchané zemiaky môžu byť súčasťou bezlepkovej diéty - vyskúšajte známy pastiersky koláč so zemiakovou kašou vo vegetariánskej verzii s hubami.

Bežné orechy a semená

Bežné orechy, semená a všetky strukoviny sa prirodzene vyskytujú bez lepku. Špenát s píniovými orieškami a cesnakom alebo orechové ragú s vlašskými orechmi v baklažáne a šošovici poteší ako ľahká večera.

Octy

Všetky octy vrátane jačmenného sladového octu sú bezlepkové výrobky. Z umeoctu, citróna, olivového oleja a horčice sa dá pripraviť skvelá zálievka.

Worcestrová omáčka

Užitočný chuťový doplnok, vynikne v marinádach alebo čatní. Marinovanému tofu dodá svoju charakteristickú arómu.

Paradajková passata a pretlak

Paradajky v tejto forme sa dajú použiť do mnohých červených omáčok - k špagetám, chilli con carne alebo vegetariánskej musaky.

Džem, med a marmeláda

Zaváraniny ako džem, sirupy alebo med sú prirodzene bezlepkové. Preto neváhajte a natrite si bezlepkové palacinky čučoriedkovým džemom alebo ich prelejte javorovým sirupom.

Je pre vás alebo vašich blízkych bezlepková diéta aktuálnou témou? Povedzte nám o svojich obľúbených bezlepkových receptoch v komentároch na našej stránke na Facebooku. S výberom produktov vám radi pomôžeme aj na produkty@day-spa.cz.