V dňoch 1. a 2. mája budeme zatvorení. Těšíme sa na Vás v pondelok!

Rasca

Do cesnačky, kapusty alebo na chlieb. Pre niekoho je rasca celkom obyčajné korenie, ale pre našich predkov bola pokladom a o jej účinkoch vie svoje aj ájurvéda. V našej i svetovej kuchyni má rasca nezastupiteľné miesto a niektoré jedlá by bez nej len ťažko existovali. Postará sa nielen o dobrú chuť jedla, ale aj o jeho ľahkú stráviteľnosť. To nie je málo, nemyslíte? 

#ShowMore#

V tejto kategórii si môžete vybrať aj rascu, a to nie hocijakú. Nájdete tu rascu koreňovú, rímsku, ale aj adžvan, známy tiež ako koptská rasca - všetky máme pre vás v mletej alebo celej variante. Siahnuť môžete napríklad po rasci od našej brnenskej značky Healing Nature, ktorá je dokonca v BIO kvalite a vďaka praktickému uzatvárateľnému obalu ju len tak nerozsypete po kuchyni. 

Rasca - korenie mnohých tvárí 

Existuje niekoľko druhov rasce, ktoré sa líšia nielen vzhľadom, ale aj chuťou. V našich končinách je však pravdepodobne najrozšírenejšia rasca koreňová, ktorá sa nesprávne nazýva aj rasca siata. Okrem výraznej, mierne horkej a korenistej chuti má aj priaznivé účinky na naše zdravie. Patrí medzi koreniny, ktoré podporujú tvorbu materského mlieka a často je aj súčasťou prvých dní našich najmenších, kde môže zmierniť bolesti bruška. Prispieva k normálnemu tráveniu a zmierňuje plynatosť. Rascu si môžete dopriať aj vtedy, keď sa necítite najlepšie. Je výborným pomocníkom na posilnenie imunitného systému a obranyschopnosti organizmu.

Veľmi podobné účinky má aj rímska rasca. Je však jemnejšia a sladšia ako rasca koreňová a má okrúhlejšie, svetlohnedé semená. Adžwan alebo koptská rasca pochádza zo Stredomoria a má najostrejšiu a najvýraznejšiu chuť zo všetkých. 

Ako používať rascu v kuchyni? 

Rasca má v kuchyni veľmi široké využitie. Môže sa použiť na ochutenie mäsa, najmä bravčového a hovädzieho, ale aj hydiny a diviny. Skvelo sa hodí do kapusty, kelu, zemiakov a strukovín, pri ktorých zároveň znižuje ich nadúvanie. Tradične sa rasca používa aj na dochutenie údenín, syrov, pečiva a likérov a je nenahraditeľnou zložkou indického korenia kari a iných zmesí korenia

Či už sa vrhnete do svetovej alebo domácej kuchyne, máme pre vás ešte malú radu. Pred použitím rascu a iné korenie vždy zľahka opražte na suchej panvici alebo na ghí - chuť a vôňa sa tak plne rozvinie. 

Rasca - korenie v ájurvéde

V ájurvédskej medicíne je obľúbená predovšetkým rímska rasca. Údajne pomáha odstraňovať toxíny z čriev a okrem podpory trávenia sa odporúča aj pri hnačke a nechutenstve. Ájurvéda považuje rascu aj za korenie, po ktorom treba siahnuť počas prechladnutia - pomáha pri zápaloch slizníc, kašli a infekciách hrudníka. Je mierne hrejivá a hoci je vhodná pre všetky tri dóše, nemala by sa nadmerne používať pri zvýšenej Pitte.

Najpredávanejšie

Rímska rasca mletá, 100 g, Swagat
Rímska rasca mletá, 100 g, Swagat
Momentálne nedostupné
Kód: A1845
 
2,50 €
Černucha siata, 100 g, Healing Nature
Černucha siata, 100 g, Healing Nature
Skladom (>5 ks)
Kód: A0002
 
2,80 €
Rímska rasca celá, 100 g, Swagat
Rímska rasca celá, 100 g, Swagat
Skladom (>5 ks)
Kód: A0841
 
3,25 €
7 položiek celkom
adžvan
Adžvan, 100 g, Swagat
Momentálne nedostupné
2,40 €
Kód: A0375
BIO Adžvan celý, 100 g, Healing Nature
BIO
2,80 €
Kód: A1549
BIO Rasca lúčna mletá, 100 g, Healing Nature
BIO
2,50 €
Kód: V012
BIO Rímska rasca, 100 g, Healing Nature
BIO
2,90 €
Kód: A0721
Černucha siata, 100 g, Healing Nature
2,80 €
Kód: A0002
Rímska rasca celá, 100 g, Swagat
3,25 €
Kód: A0841
Rímska rasca mletá, 100 g, Swagat
2,50 €
Kód: A1845
Kvalitné produkty za priaznivé ceny
Kvalitné produkty za priaznivé ceny
Za naším sortimentom si stojíme, preto u nás nájdete len výrobky najvyššej kvality
Doprava zdarma nad 60 €
Doprava zdarma nad 60 €
Pri nákupe nad 60 eur u nás nezaplatíte ani cent za dopravu
Darček k nákupu od 10 €
Darček k nákupu od 10 €
Pri každej objednávke nad 10 eur objavíte v balíku malý darček navyše
Tovar posielame naozaj rýchlo
Tovar posielame naozaj rýchlo
Vašu objednávku odošleme najneskôr nasledujúci pracovný deň